Jakub Červenka: ČR zaznamenala nejvýraznější meziroční nárůst cen domů a bytů v EU

18.01.2018 19:37

Okénko trhu

Jakub Červenka: ČR zaznamenala nejvýraznější meziroční nárůst cen domů a bytů v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle nové zprávy Eurostatu Česká republika zaznamenala nejvýraznější meziroční nárůst cen domů a bytů v celé Evropské unii. Index cen bydlení ve třetím čtvrtletí roku 2017 meziročně vzrostl o 12,3 %. Vysoký meziroční nárůst je ale způsoben hlavně silnými mezičtvrtletními nárůsty cen v předchozích kvartálech. Zatím nejvýraznější mezičtvrtletní nárůst cen bydlení byl zaznamenán na konci roku 2016, kdy dosáhl 4,7 %. Od té doby ale tempo mezičtvrtletního nárůstu cen jasně zpomaluje. Ve třetím čtvrtletí loňského roku tempo růstu pokleslo na 1,6 %. Z toho lze vyvodit, že nejsilnější růst cen již má český trh s nemovitostmi za sebou. Nedostatečná nabídka na trhu nemovitostí spolu s napjatým pracovním trhem a růstem platů zřejmě budou v příštích měsících napomáhat pokračujícímu růstu cen domů a bytů ve většině republiky, byť pomalejším tempem než doposud.

Počet nově zahájených staveb domů ve Spojených státech v prosinci poklesl o více než 100 tisíc na 1 192 tisíc. Po vysokém nárůstu nově zahájených staveb v říjnu a listopadu, který byl tažen rekonstrukcemi poničených domů po letních bouřích, se tak americká stavební produkce vrací k přirozenější míře růstu. Dalším faktorem, který bude v zimě negativně ovlivňovat stavbu nových domů je neobyčejně tuhá zima, která panuje na východě USA.

Philadelphia Fed index podnikatelské důvěry ve výrobě v lednu poklesl o 4 body na 22,2 bodů. V hodnocení ekonomické situace ale podle většiny respondentů nedochází k výrazným změnám. Respondenti byli nejoptimističtější v hodnocení množství dodávek, nicméně pokles byl nejčastěji zmiňován u množství nových objednávek. V hodnocení budoucí situace (šest měsíců dopředu) výrobci věří v nárůst nových objednávek a výhodný vývoj cen vstupů i výstupů.

Dolar se potýká s nedůvěrou investorů již od minulého týdne a nejistota kolem navýšení dluhového stropu americké vlády přispívá k jeho dnešnímu oslabování. Zároveň koruna posiluje v souvislosti s jestřábími výroky člena bankovní rady ČNB V. Bendy. Příznivý vývoj koruny a oslabující dolar vedly k posílení kurzu koruny vůči dolaru na USD/CZK 20,70.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…