Jakub Červenka: Spotřebitelská důvěra v květnu dosáhla historického rekordu

25.05.2018 9:03

Okénko trhu

Jakub Červenka: Spotřebitelská důvěra v květnu dosáhla historického rekordu
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Spotřebitelská důvěra v květnu narostla na 11,3 bodů a dosáhla nového historického rekordu. Bezprecedentně nízká nezaměstnanost, svižný růst mezd a prozatím tlumený růst cen pohání optimismus českých domácností i ve výhledu pro příštích dvanáct měsíců. Snížily se zejména obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti. Vypadá to tak, že si Češi na rekordně nízkou míru nezaměstnanosti (3,2 % MPSV) už zvykli a stává se pro ně novým normálem. A podle našich odhadů nezaměstnanost přes léto ještě trochu poklesne. Špatná zpráva je to ale pro firmy. Pro ty je nedostatek volných zaměstnanců na trhu hlavní bariérou k dalšímu růstu. Květnová důvěra podnikatelů poklesla o 1,6 b. na 15,6. Největší pokles důvěry v ekonomiku došlo v odvětví obchodu a průmyslu. Zejména průmyslníci mají nižší očekávání co do ekonomického vývoje a počítají i s nižším tempem růstu výrobní činnosti v příštích měsících. Souhrnný indikátor důvěry, který zahrnuje podnikatele i spotřebitele, se snížil na 14,7 bodů.

Americký prezident D. Trump zvažuje zavedení cel na dovoz aut a jiných motorových vozidel. Jako důvod uvedl národní bezpečnost. Po úspěšném víkendovém komuniké o úpravě obchodních vztahů mezi USA a Čínou tak poslední plán amerického prezidenta zřejmě znovu rozžhaví obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Protesty proti tomu vznesly i představitelé Japonska, Jižní Korey a především Německa. Spolková kancléřka A. Merkel zatím odložila stranou své vlastní výtky vůči Číně a v dnešním vyjádření spojila síly s čínským premiérem L. Kche-čchiangem za záchranu multilateralismu. Po jednání v Pekingu oba zdůraznili, že jsou zastánci volného a férového obchodu. Čínský premiér také potvrdil, že podpoří EU ve snahách o udržení dohody s Iránem. A. Merkel ale také svého protějška varovala, že čínské investice začnou být v EU omezovány, pokud Čína neotevře svůj domovský trh stejnou měrou jako EU.

Záznam z posledního měnového jednání ECB nepřinesl žádnou zásadní novinu. Výkonná rada banky uznává, že další zpomalování dosud svižného tempa růstu ekonomiky eurozóny je možné. V ECB také zazněly názory, že dřívější než očekávané zpomalování hospodářského růstu může znamenat odložení prvního navýšení úrokových sazeb. Ohledně plánů na ukončení kvantitativního uvolňování (QE) jsme se ale také nic nového nedozvěděli. ECB s oznámením o načasování konce zřejmě vyčká až do léta.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…