Jakub Haas: Jak vidí kontrolu hazardu ministerstvo financí

30.04.2013 12:20

Ad komentář Poděkování Miroslavu Kalouskovi, HN 26. 4.

Jakub Haas: Jak vidí kontrolu hazardu ministerstvo financí
Foto: top09.cz
Popisek: Zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas

Prosté sdělení, že ministerstvo financí bude postupovat v souladu s nálezem Ústavního soudu a jaký to bude mít dopad, vyprovokovalo Petra Honzejka ke komentáři se spoustou zkreslených informací k tématu regulace hazardu. Především je nutné upozornit, že MF nebude rušit 6000 videoterminálů, ale zahájí až 6000 správních řízení o zrušení povolení. Jedno správní řízení se však může týkat více videoterminálů, odhadovaný počet zrušených přístrojů tak může dosáhnout asi 15 tisíc. MF tuto informaci nezveřejnilo proto, aby „se pochlubilo“ nebo „přešlo na vítěznou stranu“, ale jednoduše proto, že obdrželo spoustu dotazů k nadcházejícímu postupu. Zároveň upozorňuje, že videoterminály nelze zrušit ze dne na den, ale pouze prostřednictvím správního řízení se všemi zákonnými lhůtami.

A jak to je s tou „vítěznou stranou“? MF rozhodnutí Ústavního soudu uvítalo, protože mu nyní dává mnohem vyšší právní jistotu, než panovala před nálezem. Že je nějaký zákon protiústavní, se dozvíme až právě z nálezu Ústavního soudu, bez ohledu na to, jaký osobní názor má před nálezem ten či onen aktivista nebo Petr Honzejk. Ten navíc mylně uvedl časové souvislosti. Desetiletá doba povolení nebyla „výmyslem úředníků MF“ po nálezech Ústavního soudu z roku 2011. Naopak, již od roku 2010 MF povoluje herní přístroje pouze na tři roky, mnohým z nich tak právě tento rok končí povolení. Ve stejném roce před všemi nálezy Ústavního soudu MF předložilo novelu herního zákona, která měla obcím umožnit regulaci videoterminálů. Obdobný návrh vetoval ještě před sněmovními volbami tehdejší prezident.
 
K tématu, že MF si naúčtovalo 615 tisíc korun za poskytnutí informací, by si také mohl pan redaktor zjistit více informací a nejen ironicky glosovat. Nešlo totiž pouze „o vyhotovení seznamu videoloterijních terminálů“, jak se mylně píše. Takový seznam by byl vyhotoven prakticky ihned a s minimálními náklady. Tazatelka však chtěla data v takové speciální struktuře, která není k dispozici v souhrnné podobě a musí se fyzicky zjišťovat z více než 12 tisíc archivních spisů, což představuje přes 2000 hodin práce. A to pouze proto, že tazatelka uvedla jako jedno z mnoha požadovaných kritérií otevírací dobu, jejíž ustanovení se nachází v zákoně účinném teprve od minulého roku.
 
A na závěr si dovolím dvě otázky. Myslí si Petr Honzejk, že by se regulátor neměl věcně a odborně seznamovat s tím, co reguluje? Pokud se například guvernér ČNB nechá vyfotit na odborné konferenci za účasti zástupců komerčních bank s pořadatelem konference, je to něco špatného? Já myslím, že nikoli, stejně jako když se nechávají lidé z MF fotit se zástupci firem vyrábějících hazardní přístroje.
 
Jakub Haas 
zástupce tiskového mluvčí MF
 
Vyšlo v HN
 

reklama

autor: TOP 09

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …