Jakub Kajzler: TOP 09 na vymření

28.03.2014 7:31

Většina politických či politologických fanatiků (v pozitivním smyslu) si v posledních týdnech, respektive měsících od voleb všimla neoddiskutovatelného faktu, že TOP09 ztrácí dech.

Jakub Kajzler: TOP 09 na vymření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

V médiích se její představitelé objevují pouze s lechtivými až trapnými bonmoty (Schwarzenberg), nebo v souvislosti se zákazem alkoholu ve sněmovně (Kalousek). A reálná činnost poslanců se smrskla na předkládání návrhů zákonů, které sestavila minulá koalice a přitom ani jim nevadí, že předkládaný návrh je z dílny jiné strany (např. finanční ústava). Prapor se občas snaží držet olomoucko-pražský primátor Hudeček, který však každým svým veřejným vystoupením ztrácí další a další podporu. A dál už nic.

Příčin se dá najít několik:

Unavený kníže

Ačkoli se stále snaží působit dojmem muže v nejlepších letech (fyzických i mentálních), věk 76 let (z toho většina ve vysokém pracovním nasazení) se na člověku projevit musí. Karel Schwarzenberg v poslední volební kampani vydal velké množství sil, které mu nyní chybí. Také není lídrem pravicové opozice, jak by výsledky voleb napovídaly. Fenomén Karel se vypařuje a nový tahák na obzoru není.
Znuděný Kalousek

Miroslav Kalousek je mužem akce. Člověkem, který potřebuje mít moc, a tu používat. V opozici jako dvojka (alespoň oficiální) žádnou moc nemá. Jeho práce se omezuje na vystoupení na plénu sněmovny, kterým ještě občas udržuje svou stranu v televizních zprávách. Zábava se prodává líp, než skutečná politika a práce. Kalouska také dost zaměstnává hledání nového prvního topkaře. Maskota, za kterého se skryje a zpoza jehož zad bude útočit.
Neexistence nové generace topkařů

TOP09 se nedaří personální politika. Nefunguje standardní činnost politické strany – generování nových politiků, lídrů a elit. Po pěti letech existenci odešli nebo odcházejí bývalí utečenci z KDU-ČSL i tehdejší přeběhlíci z ODS či jiných stran. Nová generace původních topkařů se nevytvořila. Kdo z vás dokáže vyjmenovat alespoň 5 významných politiků TOP09 (ne Starostů) mimo Kalouska a Schwarzenberga?

V evropských volbách tuto situaci řeší přebíráním společenských elit a jejich umisťováním na kandidátku. Strana abdikovala na vytvoření kandidátní listiny, která by alespoň názorově spojovala kandidáty se stranou. Jedná se o soubor individualit s různými názory reprezentující různé názorové proudy společnosti, nikoli voliče TOP09. Tímto strana přestává být agregátorem a reprezentantem společenských zájmů, které by politické strany měly reprezentovat.

Narušení vztahu se Starosty

Tento nedostatek vlastního personálního zázemí na začátku existence TOP09 vyřešil Miroslav Kalousek zcela pragmaticky spojením se Starosty a nezávislými. Opět se nejedná o žádnou názorově ukotvenou stranu či hnutí, ale o množinu komunálních politiků mající jediný společný znak – nejsou členy jiné politické strany.

Tehdejší spojenectví bylo oboustranně výhodné. TOP09 získala dostatek osob, aby obsadila kandidátní listiny do nejrůznějších voleb, STAN se zviditelnili a posunuli na celostátní úroveň. Po pěti letech však tehdejší kouzlo mizí a s poklesem preferencí TOP09 na celostátní sféře klesají preference i Starostům na nižší úrovni. Dosavadní starostové mají strach kandidovat pod hlavičkou TOP09-STAN a hledají alternativu.

Závěr

Nechci tvrdit, že je TOP09 mrtvá strana. Její půvab pro mnohé ještě nevyprchal a strana má několik let na to, aby se začala chovat jako standardní politická strana. Zatím však neprošla ani první reálnou zkouškou, a to aby se její zakladatelé stáhli z vedení a jejich místo přebrala nová generace. Jestli se ji tento krok podaří, může uspět. Zatím to na tento scénář ale nevypadá.

Jakub Kajzler
Autor vystudoval diplomacii na FMV VŠE v Praze. Působil na Úřadu vlády a Ministerstvu obrany ČR.
 
Vyšlo na serveru Pravý břeh. Publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.