Jan Bednář: Američané odvrátili nejhorší humanitární krizi v Iráku

15.08.2014 7:30

Humanitární krize v Iráku nadále trvá, i když její bezprostřední následky nejsou v této chvíli tak vážné, jak se ještě donedávna předpokládalo. Organizace spojených národů vyhlásila ve středu „nejvyšší stupeň nouze“ ve snaze podnítit urychleně humanitární pomoc desetitisícům jezídů, kteří v této zemi prchají před hrubým násilím militantů z organizace Islámský stát.

Jan Bednář: Američané odvrátili nejhorší humanitární krizi v Iráku
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Nejnovější zprávy ale tvrdí, že evakuace celé komunity jezídů z obklíčení extremistů, o níž se uvažovalo, zřejmě nakonec nebude nutná. 

Americké letecké údery na pozice islámských radikálů v Iráku v minulých dnech mají přece jen své výsledky. 

Podařilo se tak spolu s úsilím kurdských bojovníků prolomit obklíčení militantů u hory Sindžár, kde se v minulých dnech ukryly desítky tisíc příslušníků komunity iráckých jezídů. Velká část z nich této situace nyní využila k dalšímu útěku, nejspíše směrem do Sýrie. 

Změnu k lepšímu zjistila přímo na místě skupina členů amerických speciálních jednotek, která tam dorazila v úterý s úkolem připravovat případnou evakuaci. Jak sdělil tiskový tajemník Pentagonu, kurdští bojovníci umožnili v minulých dnech, či spíše nocích, uprchnout mnoha tisícům jezídů z obklíčení radikálů. 

Ti totiž považují jezídy za odpadlíky své víry, a pokud prý nejsou ochotni přistoupit na islám, hrozí jim smrt. 

Několik tisíc příslušníků náboženské komunity jezídů se sice nadále ukrývá na svazích rozložité hory Sindžář, ale dostaly se k nim dodávky jídla a vody, které tam Američané shazovali ze vzduchu. 

Nejhorší humanitární krize tak – alespoň pro tuto chvíli – pominula a mezinárodní společenství si může oddechnout. 

Řádění islámských militantů v Iráku je ale pro nás asi jen těžko představitelné, a není divu, že i evropské státy projevily v minulých dnech ochotu přispět k řešení tamní humanitární krize. 

Británie, Německo a Francie zahájily každá vlastní akce humanitární pomoci, a co je zvláště pozoruhodné, rozhodly se dokonce posílat zbraně kurdským bojovníkům, kteří jako jediní v této oblasti mohou islámským extremistům čelit. 

Podle amerického deníku New York Times zvažoval americký prezident Obama v těchto dnech masivní evakuaci celé ohrožené komunity jezídů. V úvahu prý připadalo několik variant evakuace, včetně nasazení amerických speciálních jednotek a příslušníků námořní pěchoty. 

Žádná z těchto variant by se však pravděpodobně neobešla beze ztrát na lidských životech jak Američanů, tak samotných Iráčanů, kdyby je napadli islámští radikálové. 

Také americký prezident Obama si může v této chvíli oddechnout, jestliže evakuace není nutná. Obrázky hromadně trpících civilistů a hlášení humanitárních organizací o tamní situaci v minulých dnech málem přinutily amerického prezidenta, aby porušil předsevzetí, že do Iráku už nepošle žádné americké vojáky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…