Jan Bednář: Americký Ferguson znovu na scéně

13.03.2015 17:37

Americké město Ferguson se dostává znovu do popředí televizního zpravodajství kvůli násilným rasovým nepokojům a nespokojenosti tamních černošských obyvatel.

Jan Bednář: Americký Ferguson znovu na scéně
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Protesty v americkém Fergusonu

Před půl rokem tam bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka, když se domníval, že ho chce napadnout. - Následovaly bouřlivé demonstrace po celých Spojených státech a neobyčejně silná kritika nejen místního policejního sboru. Federální úřady na to musely reagovat.

Soud sice později tohoto policistu zbavil obvinění, že jakkoli porušil zákon, ale incident měl za následek nejen jeho dobrovolný odchod od policie, ale i rozsáhlé vyšetřování všech možných policejních praktik a údajné „zaujatosti“ americké justice a policie proti černošské, afro-americké menšině.

Během podzimu demonstrace proti policii v mnoha amerických městech pokračovaly a každý právní krok a úkon v té věci sledovala veřejnost s velikým napětím. Obhájci lidských práv ve Spojených státech hovořili často o široce rozšířených rasových předsudcích, které lze vystopovat v činnosti orgánů činných v trestním řízení.

Projevují se například tím, že černošští pachatelé trestných činů a přečinů bývají častěji a přísněji postihování než běloši ve stejné či srovnatelné situaci. Aktivisté zaznamenávají šikanu ze strany policie proti příslušníkům rasově odlišných menšin a to, jak s těmito pachateli policie zachází.

Federální vyšetřovatelé po několika měsících zkoumání potvrdili „zaujatost“ z velké většiny bělošského policejního sboru ve Fergusonu proti afro-americké černošské menšině (v tomto městě je to ovšem většina) a právě poslední zpráva vyšetřovatelů o této nespravedlnosti vyvolala nejnovější demonstrace.

Na svoji funkci v minulých dnech rezignoval velitel místního policejního sboru, v pořadí už šestý policejní důstojník, který řady policistů v tomto městě opustil během uplynulých několika měsíců.

A ani tím rasové problémy ve Fergusonu nekončí.

Ve středu večer se tam konala další demonstrace a už nebyla nijak zvlášť veliká, když na její závěr, ve chvíli, kdy se zdálo, že už všechno brzy skončí, někdo náhle třikrát vystřelil z davu demonstrujících na přítomné poblíž stojící policisty. Dva z nich byli vážně zraněni, jeden byl kulkou zasažen do tváře a druhý do ramene.

Tentokrát tedy nikoli policie na demonstranty, ale demonstranti stříleli na policii. A není to jistě poslední incident. Tato „válka“ z ulic amerických měst nejspíše hned tak nezmizí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty