Jan Bednář: Anglická královna prolomila mlčení o skotském referendu

16.09.2014 14:12

„Konstituční nestrannost monarchie je zavedeným principem naší demokracie, který královna dodržuje po celou dobu své vlády.“ Tak zní nejnovější oficiální sdělení Buckinghamského paláce v souvislosti se skotským referendem, které se uskuteční už ve čtvrtek.

Jan Bednář: Anglická královna prolomila mlčení o skotském referendu
Foto: internet
Popisek: Skotsko, pohled na malebnou krajinu

V poslední době na veřejnost pronikaly zprávy, že britská královna je blížícím se hlasováním rozrušena a že se obává odtržení Skotska od Anglie.

Bylo by to naprosto pochopitelné, vždyť asi každý monarcha by se musel přinejmenším pozastavit nad tím, jestliže by to vypadalo, že mu ubývá kus království. V minulosti by se nejspíš anglický král vydal v takové chvíli na válečné tažení do Skotska, aby donutil tamní šlechtu hrubou vojenskou silou zůstat nadále v monarchii a aby si vynutil poslušnost.

Žijeme ale v 21. století a britská monarchie už dávno nepoužívá podobné metody.

Podle britské ústavy stojí monarcha „nad“ běžnou politikou, do běžných politických sporů nezasahuje a všichni politikové v Británii stejně jako samotný monarcha mají „povinnost“ tento princip v praxi dodržovat a ctít. A to i v otázce, jaká se otevírá nyní, ve věci územní integrity Spojeného království.

Oficiální sdělení Buckinghamského paláce proto uvádí, že „jakékoli domněnky, že by královna chtěla ovlivnit výsledek současné kampaně před referendem jsou kategoricky nesprávné. Její Výsost je toho názoru, že tuto záležitost musí rozhodnout skotský lid.“

Obava o její nestrannost v té věci má ale své opodstatnění.

Královna totiž po dlouhé době přece jen prolomila své mlčení a v neděli se k záležitosti skotského referenda stručně vyjádřila. Stalo se to v rozhovoru s občany, kteří jí přišli popřát vše nejlepší, před kostelem blízko letního sídla britské královské rodiny na hradě Balmoral, právě ve Skotsku.

Když jeden z přítomných občanů pronesl jako vtip poznámku, že „přece nebudeme mluvit o referendu“, královna odvětila vážně: „Doufám, že lidé budou velmi pečlivě myslet na budoucnost.“

Právní zástupci královské rodiny trvají na tom, že touto poznámkou královna jistě neporušila svůj závazek nestrannosti podle ústavy.

Zpravodaj BBC pro záležitosti monarchie k tomu dodává, že vyjádření královny Alžběty II. rozhodně nebylo náhodné, určitě nešlo o nějaké „přeřeknutí“, ale spíše to celé odráží skutečnost, jak vážně královna – stejně jako mnoho jiných lidí v Británii – pohlíží na nadcházející referendum o nezávislosti Skotska.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…