Jan Bednář: Demonstranti v Hongkongu budou jednat

08.10.2014 6:33

Po více než dvou týdnech pouličních protestů jsou demonstranti v Hongkongu už dost unavení, ale svůj zápas za svobodné příští volby v této bývalé britské kolonii zatím nevzdávají.

Jan Bednář: Demonstranti v Hongkongu budou jednat
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Jejich počet v úterý ráno znovu výrazně poklesl, a proto asi také uvolnili blokádu nejdůležitějších dopravních uzlů ve městě, a umožnili tak obchodníkům doplnit zásoby zboží a lidem dojet do práce.

Na místech, kde minulý týden demonstrovaly vsedě tisíce a desetitisíce lidí, jsou dnes už jen stovky demonstrantů, ale jejich akce podle jejich vyjádření ještě nekončí a v příštích dnech zřejmě vstoupí do nové fáze během vyjednávání s vládou.

Po předběžných diskusích s představiteli studentů oznámil totiž v pondělí večer náměstek ministra spravedlnosti pro ústavní záležitosti Lea Kong-wa, že obě strany se dohodly na obecných zásadách nadcházejících formálních rozhovorů. „Dnešní předběžná schůzka byla úspěšná a dosáhli jsme pokroku,“ řekl náměstek ministra novinářům.

Přes výrazné uvolnění dopravy ale pokračovaly i v úterý v Hongkongu velké dopravní zácpy. A je jistě celkem pochopitelné, že za takové situace má velká část obyvatel tohoto jindy rušného velkoměsta proti protestům studentů námitky, ale jak řekl jeden z demonstrantů zpravodaji tiskové agentury Reuters: „Víme, že jsme způsobili mnoha lidem nepříjemnosti, ale máme k tomu vážné důvody a doufáme, že to lidé pochopí.“

Okupace hlavní silnice vedoucí k budovám vládních úřadů skončí podle jeho slov teprve tehdy, až vláda přislíbí protestujícím studentům jasné ústupky. K něčemu takovému se ale zatím čínská vláda nemá.

Zpravodajka BBC v Hongkongu Juliana Liuová hlásí, že podle názoru místních poslanců a představitelů akademické obce vede hnutí občanské neposlušnosti v Hongkongu, známé pod anglickým názvem „Occupy Central“, dosud nejúspěšnější kampaň za demokracii v celé historii tohoto města.

Studentům se podle jejich názoru do velké míry podařilo nadchnout tamní veřejnost pro pořádání skutečně svobodných a demokratických voleb. A nemalá část obyvatel Hongkongu hnutí za demokracii podporuje.

I kdyby proto studenti nebyli v nejbližší době úspěšní se svými požadavky, jejich zápas na čínskou společnost zapůsobil, a to se ještě může pozitivně projevit někdy v budoucnosti.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…