Jan Bednář: Evropská unie se pokouší sjednat mír

21.02.2014 7:27

Eskalace násilí na Ukrajině v těchto dnech představuje pro západní Evropu neobyčejně náročnou politickou výzvu. Do Bruselu se dnes sjeli ministři zahraničí všech členských zemí Evropské unie na mimořádné zasedání, aby rozhodli o uvalení sankcí, namířených proti těm, kdo nesou odpovědnost za násilnosti na Ukrajině a smrt už několika desítek lidí.

Jan Bednář: Evropská unie se pokouší sjednat mír
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Zatímco dnešní den se považuje za zřejmě nejhorší co do počtu obětí a eskalaci bojů a z Kyjeva během dne neustále přicházely otřesné zprávy, evropští diplomaté se pokoušeli nabádat ke smírnému řešení konfliktu.  

Klíčové bylo v tomto úsilí jednání ministrů zahraničí Francie, Německa a Polska s ukrajinským prezidentem Janukovyčem v Kyjevě. Jejich schůzka ale skončila až ve čtvrtek odpoledne a nebylo už ani technicky možné, aby se tito tři ministři ještě rychle vrátili do Bruselu na svolanou mimořádnou schůzku se svými kolegy z ostatních členských zemí EU.  

„Už je nečekáme,“ bylo oznámeno odpoledne v Bruselu novinářům.  

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmmeier spolu se svým francouzským kolegou a polským Radoslawem Sikorským zůstávají naopak nadále v Kyjevě, aby se účastnili dalších kol jednání v zájmu urychleného řešení krize. Zřejmě stále chovají naději, že by Evropská unie mohla smír na Ukrajině zprostředkovat.  

Představitelka EU pro zahraniční politiku Catherine Ashtonová je s nimi telefonicky ve spojení a ještě ve čtvrtek informovala všechny ostatní ministry zahraničí členských zemí EU o tom, co bylo v Kyjevě dojednáno.  

Jednání tří ministrů přímo na Ukrajině asi bude ještě nějakou dobu pokračovat, zatímco diplomaté v Bruselu přichystali konkrétní sankce, namířené proti viníkům násilností. Mělo by jít o majetkové sankce a omezení pohybu. A unie ve čtvrtek také připravovala vyhlášení embarga na dovoz zbraní na Ukrajinu.  

Trochu v předstihu před svými evropskými spojenci se rozhodly k samostatnému činu Spojené státy. Washington uvalil sankce na 20 ukrajinských vládních činitelů, kterým neposkytne vstupní vízum s odůvodněním, že „jsou odpovědni za porušování lidských práv a politický útlak“.  

Vyjádření amerického ministerstva zahraničí uvádí, že „tito lidé představují celý řetězec řízení“, „odpovědný za postup bezpečnostních sil proti demonstrantům“.  

Mezi ukrajinskými představiteli, kterých se toto opatření týká, ovšem prozatím není samotný prezident Janukovyč. Má se za to, že Američané ani Evropané ho do seznamu osob, proti nimž mají být sankce namířeny, v této chvíli nezahrnuli proto, aby mohl pokračovat diplomatický dialog.  

Těžko ho ale nakonec zbaví viny.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…