Jan Bednář: Nepokoje v Missouri pokračují

20.08.2014 7:30

Do druhého týdne vstoupily srážky nespokojených amerických občanů s policií ve městě Ferguson, někdejším předměstí St. Louis ve státě Missouri. V noci na dnešek tam policie zadržela 31 lidí, kteří násilně protestovali proti zastřelení černošského mladíka místním bělošským policistou před deseti dny.

Jan Bednář: Nepokoje v Missouri pokračují
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Samotný incident, kdy přišel o život černošský mladík ve střetu s bělošským policistou, se nyní podrobně vyšetřuje a na přímou žádost amerického prezidenta Obamy má na vyšetřování toho, co se opravdu stalo, dohlížet sám generální prokurátor Spojených států. 

K novým násilným nepokojům ale dochází v městečku Ferguson prakticky každou noc, přestože prezident Obama v uplynulých dnech stále vyzývá ke klidu. 

Rasové nepokoje se množí, ačkoli úřady se zjevně snaží udělat vše, co je možné, pro zachování pokoje. Určitá – a nikoli malá – část tamních obyvatel totiž o takový klid nestojí a na spravedlivé vyšetření incidentu ani nevěří. 

Násilné srážky mají formu noční pouliční bitvy. Policie byla například podle slov svého kapitána dnes v noci „nucena použít“ slzný plyn a dělbuchy, když účastníci protestů na ni začali střílet a útočili na policisty zápalnými lahvemi. Dva policisté prý byli dokonce demonstranty postřeleni, ale přesto prý policie sama střelné zbraně nepoužila. 

Guvernér státu Missouri v pondělí povolal na pomoc národní gardu, tedy další ozbrojenou složku, ale ani to nepomohlo a skutečnost, že mezi zatčenými demonstranty jsou občané z jiných amerických států, nasvědčuje tomu, že násilné demonstrace jsou organizované. 

Hlubokou příčinou podobných rasových nepokojů, které občas v USA propukají, bývá ovšem hlavně neutěšená sociální a ekonomická situace. Městečko Ferguson ztratilo v posledních desetiletích – podobně jako třeba Detroit – velkou část průmyslu, který tam zajišťoval vyšší životní standard až do 60. let minulého století. 

Současně s ekonomickým úpadkem pak odcházela z města střední třída a zásadně se měnilo jeho rasové složení. 

Zajímavá čísla o tom uvádí někdejší senátor státu Missouri a univerzitní profesor Jeff Smith v dnešním vydání deníku New York Times. Zatímco ještě v roce 1990 žily ve Fergusonu tři čtvrtiny bělochů a jen čtvrtina černochů a o deset let později to bylo zhruba půl na půl, nyní je tam už méně než třetina bělošských obyvatel a více než dvě třetiny občanů jsou tmavé pleti. 

Tato rasová proměna ekonomicky upadajících amerických měst je zřejmě pravou příčinou nepokojů, které čas od času v takovém prostředí vypuknou. A řešení takového problému není vůbec jednoduché. 

Nestačí na něj, jak vidíme, ani černošský americký prezident i se svým velikým mocenským aparátem.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…