Jan Bednář: Protesty v Hongkongu nekončí

07.10.2014 16:15

Demonstrace za demokracii v Hongkongu pozvolna slábnou, ale nekončí. Účastníci hromadných pouličních protestů ustoupili v pondělí z některých dosud obsazených míst, uvolnili hlavní silnici vedoucí k vládním úřadům, a umožnili tak úředníkům nastoupit do práce.

Jan Bednář: Protesty v Hongkongu nekončí
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Ale neuposlechli výzvy, aby se rozešli, a velká část z nich je odhodlána nadále v protestech pokračovat.

Davy mladých lidí, převážně studentů, nadále okupují hlavní protestní stanoviště – magistrálu poblíž centrálních vládních úřadů. Jejich počet je ale viditelně menší než v minulých dnech. A vzniká tak otázka, jak dlouho ještě tyto protesty vydrží.

Podle názoru některých zahraničních pozorovatelů čínské vedení pravděpodobně počítá s tím, že dříve či později se účastníci pouličních protestů v Hongkongu unaví a pod dojmem marnosti protestů sami odejdou domů. Celá protestní akce by tak nakonec vyzněla do ztracena.

V této chvíli je ale na takovou prognózu ještě příliš brzy.

Protestní hnutí v Hongkongu začalo před dvěma týdny okupováním centrální dopravní tepny. Organizovali je studenti na protest proti tomu, že v příštích volbách, které se ve městě uskuteční v roce 2017, mají být kandidáti předem prověřováni a schvalováni vedením komunistické strany Číny.

To podle názoru studentů odporuje zásadám skutečně svobodných voleb a studenti žádají, aby ve volbách za tři roky mohl kandidovat kdokoli a aby se žádný výběr kandidátů předem neprováděl. Bojují tak vlastně za všeobecné volební a hlasovací právo, které je součástí občanských práv.

Po prvním týdnu pouličních protestů zasáhla proti demonstrantům policie, ale to, jak se ukázalo, demonstranty neodradilo, naopak, jejich počet následně mnohonásobně vzrost. Ke studentům se pak přidali i obyčejní obyvatelé města a protesty za demokracii získaly širokou podporu. Minulý týden tyto demonstrace prakticky paralyzovaly normální chod města.

Úřady ale neustoupily a po dalších několika dnech se ale znovu začíná projevovat únava a mnozí, tzv. obyčejní občané se chtějí opět vrátit do práce bez omezování a vyčítají studentům, že jim v tom brání.

V minulých dnech došlo i k několika potyčkám mezi demonstranty a přívrženci čínského vedení. A je docela možné, že tyto incidenty nevznikly náhodou, že je vyprovokovali agenti komunistického režimu, to se hodnověrně zjistit nedá.

Studenti si samozřejmě nepřejí násilí a své demonstrace od počátku koncipovali jako nenásilné a tvrdému zákroku by se nejspíš ráda vyhnula i vláda. Měření sil tak bude asi ještě nějakou dobu pokračovat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…