Jan Bednář: Turecko se chystá k boji proti Islámskému státu

02.10.2014 13:45

Turecké tanky a obrněná vozidla zaujala v pondělí pozice na svazích kolem hraničního syrského města Kobani, které už asi týden obléhají bojovníci Islámského státu. Nejméně 30 tureckých tanků a obrněných vozidel již namířilo svá děla na syrské území v přípravě útoku, ale střelba z turecké strany nakonec přece jen nezačala.

Jan Bednář: Turecko se chystá k boji proti Islámskému státu
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Útok turecké armády proti islámským radikálům v Sýrii se stále odkládá i přesto, že na turecké území občas dopadne zbloudilý granát radikálů, původně zřejmě namířený na kurdské obránce města.

Namísto rychlého zahájení boje, který by Kurdům pomohl, se turecká vláda rozhodla ještě počkat a podle agentury AFP požádala v úterý turecký parlament o formální povolení k takovému vojenskému zásahu.

Přitom útoky islámských radikálů proti Kurdům v této oblasti zapříčinily v uplynulém týdnu zatím největší vlnu uprchlíků od začátku syrské občanské války a více než 150 tisíc tamních Kurdů uprchlo do Turecka.

Na obyvatele města Kobani v těchto dnech dopadají dělostřelecké granáty islamistů, kteří, jak uvádí člen syrské observatoře pro lidská práva, jež vznikla v Británii a monitoruje průběh syrské občanské války, postoupili až na vzdálenost jen asi 5 kilometrů od města.

Turecko je členem Severoatlantické aliance a disponuje vojenskou silou, která jako jediná v této oblasti by mohla islámským radikálům úspěšně čelit. Zdá se proto skoro nepochopitelné, že turecká vláda váhá s útokem proti islamistům v okamžiku, kdy Spojené státy, dokonce v koalici s některými arabskými zeměmi Blízkého východu, podnikají noční nálety na bojové pozice islámských radikálů.

Důvod k tomuto váhání je ovšem ve skutečnosti docela pochopitelný. Na jedné straně je to jistě obava turecké vlády z přílišného sebevědomí Kurdů, kteří už mnoho let usilují o vznik svého vlastního samostatného státu, Kurdistánu, právě na pomezí Turecka, Sýrie a Iráku, kde žijí členové tohoto národa. A na druhé straně je to také odpor proti současnému syrskému režimu prezidenta Asada.

Někteří Asadovi oponenti se asi právem domnívají, že americké bombardování radikálních islamistů v Sýrii ve svých konečných důsledcích pomůže Asadovi zůstal nadále u moci a poškodí možná jen jeho nejsilnější sunnitské odpůrce.

Zatímco Američané nyní bombardují islámské radikály na východě Sýrie, syrská armáda již zahájila proti nim ofenzívu na západě země.

Situace je tedy poměrně složitá a i americký prezident Obama v nedělním rozhovoru připustil, že americká zpravodajská služba udělala chybu, když podcenila nárůst Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Podle jeho názoru džihádisté využili občanské války v Sýrii, kdy v mnoha částech země nastal chaos a prakticky úplné bezvládí, aby znovu utvořili poměrně velkou vojenskou sílu. Jejich militantní složky, které se v uplynulých letech v podstatě jenom skrývaly v podzemí za pomoci místních kmenových vůdců, se v poslední době znovu nebezpečně aktivizovaly.

A nyní představitelé Al-Káidy vyhrožují, že odvetou za americké nálety zaútočí na Západě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …