Jan Bednář: USA se znovu zapojují do bojů v Iráku

19.08.2014 11:58

Kdyby americký prezident Obama kdysi nesliboval, že už nepošle žádné nové americké vojáky do Iráku, možná by to měl teď jednodušší. Bez americké vojenské účasti se totiž žádné přijatelné řešení současné irácké krize neobejde a tak se Spojené státy alespoň omezují jen na letecké údery proti radikálům Islámského státu.

Jan Bednář: USA se znovu zapojují do bojů v Iráku
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Povstání islámských extrémistů v severním Iráku v minulých zhruba dvou měsících ukázalo, jak slabá a nespolehlivá jsou ve skutečnosti irácká vládní vojska, která zpočátku před povstalci doslova prchala, přestože by byla většinou ve velké početné přesile a navíc vyzbrojena moderní americkou bojovou technikou. 

Tu často nechávali rychle ustupující irácké vládní jednotky za sebou, což situaci dále velmi rychle zhoršovalo: islámští extrémisté se této techniky samozřejmě zmocnili a mají nyní k dispozici vyspělé americké střelné zbraně i bojová vozidla. 

Rozhodnutí amerického prezidenta Obamy znovu zasáhnout v Iráku proti povstalým extrémistům bylo vyprovokováno jejich neuvěřitelným řáděním. Jejich útoky na civilisty a brutální vyhánění desítek tisíc lidí jiné náboženské víry ze země nenechalo chladnými ani Evropany, včetně Němců a Francouzů, kteří se spolu s Brity brzy rozhodli pomoci Kurdům v boji proti tak krutému islámskému režimu. 

Americké nálety na pozice radikálů Islámského státu odvrátily – či alespoň zmírnily – minulý týden velkou humanitární katastrofu a pomohly desítkám tisíc příslušníků náboženské minority jezídů dostat se z extrémistického obklíčení a uprchnout. Tito lidé si tak alespoň útěkem zachránili holý život. 

Boje s radikály však pokračují. 

Podle amerického deníku New York Times uskutečnily Spojené státy o víkendu 30 leteckých úderů v Iráku, většinou v okolí mosulské přehrady, kterou se Kurdové a vládní vojska snaží dostat zpět do svých rukou. 

Tato přehrada má především veliký strategický význam – je zdrojem vody a elektrické energie pro široké okolí. Leží asi 50 km od Mosulu proti proudu řeky Tigris a případné protržení hráze povstalci, čehož se všichni obávali, by mělo katastrofální následky. Vlna o výšce až dvou desítek metrů by mohla způsobit nevídané škody v celém povodí řeky, včetně hlavního města Bagdádu. 

Že povstalci nepoužili přehradu jako zbraň proti obyvatelstvu a irácké vládě, je tak trochu překvapení. Ale v každém případě je lépe, že už podle dostupných zpráv byli z této oblasti vytlačeni.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…