Jan Bureš: ČNB rozhodne, jak naložit s novou prognózou a určí směr koruně

31.07.2017 9:56

Klidné vody letního obchodování by mohla v tomto týdnu trochu rozvlnit ČNB. Nová prognóza centrální banky pravděpodobně ukáže podobný výsledek jako ta stávající (tedy alespoň na měnově-politickém horizontu) a bude centrálním bankéřům ukazovat, aby zvýšili sazby ve třetím kvartále tohoto roku.

Jan Bureš: ČNB rozhodne, jak naložit s novou prognózou a určí směr koruně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Pro vyšší sazby také hovoří rychle rostoucí ceny nemovitostí. Ty se sice snaží centrální banka tlumit především přímým omezováním úvěrové aktivity bank (makroobezřetnostní kritéria), vyšší sazby by ale v boji s nafukující se realitní bublinou bezesporu také pomohly. Na druhé straně ovšem stojí silný protihráč v podobě ECB, která zatím “drží nohu na plynu” - pokračuje v QE a drží sazby v záporu.

Jak připomněl v posledních týdnech viceguvernér Tomšík “Předčasné zvyšování úrokových sazeb by vedlo ke zvýšení rozdílu mezi tuzemskými sazbami a sazbami v eurozóně, což by přineslo zvýšení tlaku na posílení koruny. A to by se promítlo do inflace”. Čtvrteční rozhodnutí tak bude hodně napínavé a je možné, že se nakonec ČNB rozhodne ještě odložit první růst úrokových sazeb na podzim, podobně jako se na posledním zasedání rozhodla počkat s otočením kormidla právě zmiňovaná ECB.

Část investorů sází na růst úrokových sazeb již na srpnovém zasedání. Pokud se ČNB rozhodne vyčkávat a odsunout rozhodnutí na podzim, může být koruna lehce zklamána, výraznější defenzivu zatím ale neočekáváme.  Naopak růst sazeb by v tomto týdnu pravděpodobně restartoval pokusy o proražení hranice 26,00 EUR/CZK a korunu by více rozkmital. Pod touto hranicí by však mohla začít větší část spekulantů zavírat své dlouhé korunové pozice, což by mohlo korunu zase rychle “katapultovat” zpět.  

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …