Jan Bureš: ČNB zhoršila odhad kurzu, ECB koketuje se zápornými sazbami

03.05.2013 12:25

Česká národní banka podle našich očekávání trochu zhoršila svůj výhled na rok 2013 i 2014.

Jan Bureš: ČNB zhoršila odhad kurzu, ECB koketuje se zápornými sazbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tento rok má ekonomika padat o 0,5 % (versus -0,3 % v únorové prognóze a -0,4 % náš odhad) a příští rok poroste slaběji pouze o 1,4 %. Inflace je na horizontu prognózy o něco vyšší. Celkově vyznívá prognóza ve prospěch o něco nižších sazeb (0,20 % tento rok) a slabšího kurzu. Tento kvartál by průměr EUR/CZK měl být 25,70, na konci roku 25,50 a na konci roku 2014 na 25,20. ČNB sice dál ponechává na stole možnost intervencí proti koruně, změna prognózy je ale příliš kosmetická na to, aby k nim na současných úrovních došlo. Proto řada především zahraničních hráčů odbourávala sázky proti české měně, a ta tak po zasedání posílila do blízkosti 25,60.

To ECB má na rozdíl od ČNB prostor k poklesu úrokových sazeb, kterého včera pod tlakem špatných makročísel a nízké inflace nakonec využila. Sazby klesly o 25 bps na 0,50 %. Vzhledem k tomu, že depozitní sazba (za kterou banky ukládají u ECB přebytky likvidity) je v tuto chvíli již na nule a tržní sazby (EURIBOR) výrazně níže než základní sazba, má tento krok mizivý efekt. Šéf ECB Mario Draghi si to uvědomuje, a proto se včera na tiskové konferenci snažil povzbudit náladu a zabránit zklamání sadou obecných doprovodných komentářů. V prvé řadě nevyloučil možnost záporných úrokových sazeb. Proti nim sám v minulosti spolu s řadou kolegů vystupoval (ne příliš povzbudivá je například i zkušenost Dánska). Připuštění tohoto nástroje, byť pouze jako teoretické možnosti, mělo okamžitý dopad na kurz eura, který se vrátil k 1,300 EUR/USD. Výnos německého bundu současně spadl na nová minima k 1,15 %. Na druhé straně Mario Draghi zůstával spíše v rovině teoretických úvah a nechce zjevně trhům slibovat nic konkrétního. V ECB evidentně panuje přesvědčení, že teď je míč na straně politiků a národních vlád. Mario Draghi konkrétně volá po “chytřejších úsporách” a bankovní unii.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …