Jan Bureš: Čínské devizové rezervy zažily rekordní propad

08.09.2015 11:26

Čínské devizové rezervy zaznamenaly v srpnu největší propad v historii - o 94 miliard dolarů (2,6 %). To odráží snahu čínské centrální banky stabilizovat padající juan poté, co se Číňané minulý měsíc rozhodli trochu nečekaně uvolnit kurzový režim.

Jan Bureš: Čínské devizové rezervy zažily rekordní propad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I když devizové rezervy stále zůstávají vysoké (okolo 3,5 bilionu dolarů), jejich pokles v posledních měsících viditelně zrychluje. Vrcholu dosáhly v polovině roku 2014, kdy se pohybovaly okolo 4 bilionů USD, a od té doby nepřetržitě klesají. Řada tržních hráčů přitom dnešním oficiálním číslům nevěří a odhaduje pokles devizových rezerv až na dvojnásobek. Z čínských statistik také nelze vyčíst v jaké struktuře jsou devizové rezervy drženy - tj. existuje podezření, že - podobně jako v Rusku - ne všechny jsou uloženy v kvalitních a likvidních instrumentech. Pokud by pokračoval odliv kapitálu ze země stávajícím tempem, mohly by do konce roku devizové rezervy poklesnout o dalších 10-15 %.

V tomto týdnu se dostanou do centra pozornosti i další čínská čísla včetně dnes zveřejněného zahraničního obchodu a zítra publikované inflace. Při absenci významnějších zpráv mohou být zásadním hybatelem nejen akciových trhů.

Právě další eskalace čínských potíží je také jedním z posledních faktorů, který by mohl Fed nahlodat před klíčovým zářijovým zasedáním. Výraznější zpomalení Číny může na jedné straně ohrozit globální růst, na druhé srazit dolů inflační prognózu. Inflace ale zjevně není to jediné, co dnes Fed trápí. Delší období super-levných peněz vede již řadu hráčů k nepřiměřeně riskantním investicím. To potvrzuje i dnešní článek Financial Times o tom, že se v USA opět začínají upisovat dluhopisy kryté méně kvalitními hypotékami nabízejícími vyšší výnos za vyšší riziko….jen tentokrát dostaly trochu jiná jména.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.