Jan Bureš: ECB plave znovu proti proudu…

30.01.2013 10:40 | Zprávy

Bilance Evropské centrální banky se začala smrskávat.

Jan Bureš: ECB plave znovu proti proudu…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Zatímco americký Fed dál tiskne nové peníze o sto šest, ECB již skoro rok do bilance nic většího aktivně nepřikoupila. Proto se bilance ECB smrskla na nejnižší úrovně za poslední rok (2,93 bilionů eur). Navíc ECB teď bankám umožnila předčasně splácet část peněz půjčených v rámci operace LTRO (Long term repo operations). Část bank proto dnes splatí 137 miliard eur z tříletých půjček ECB v celkové hodnotě přes 1 bilion euro. To celý proces smrskávání bilance ECB ještě urychlí.Vedení ECB se zatím tento vývoj líbí. Považuje ho za důkaz klesajícího napětí na periferiích a současně to řeší zdánlivě automaticky problém exit strategie z řady mimořádných operací jako LTRO. Kde je tedy problém? ECB je mezi velkými centrálními bankami v této politice zatím úplně sama. A to je boj s větrnými mlýny.

Americký Fed, japonská Bank of Japan a britská Bank of England zatím bilanci buď dál nafukují anebo ji alespoň udržují na stávajících úrovních. I proto euro v posledních měsících začalo výrazněji posilovat. Ne náhodou se tedy na frontě s dolarem obchoduje poblíž ročních maxim (bilance ECB je zhruba na ročních minimech). Potíž je v tom, že eurozóna na takové přitvrzení měnových podmínek není zralá. V závěru roku 2012 z velkých světových ekonomik zaznamenala suverénně nejhorší výkon a i v roce 2013 se bude pohybovat na konci pelotonu. Jinými slovy, pro takovou sílu eura přes výrazné zlepšení vnější bilance eurozóny ještě nedozrál čas.

Stačí letmý pohled do Španělska, kde nezaměstnanost atakuje 27 % a reálné maloobchodní tržby padají meziročně skoro o 14 % (bez jídla). Jedinou spásou španělské ekonomiky v tuto chvíli zůstává export. A silné euro se proto může stát novou noční můrou.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …