Jan Bureš: ECB znovu pod italským tlakem?

05.06.2018 11:49

Udržet si politickou nezávislost bude pro ECB zdá se čím dál tím těžší. Včera se stala terčem kritiky nových vládních stran v Itálii za to, že v uplynulém měsíci (v rámci programu QE) nakoupila více německých a méně italských dluhopisů.

Jan Bureš: ECB znovu pod italským tlakem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Centrální bankéři ve Frankfurtu přitom nikdy nekupují stejnou proporci dluhu každý měsíc. Roli hrají zejména technické faktory jako potřeba reinvestovat splatný dluh. Shodou okolností však nakoupila ECB historicky nejméně italských dluhopisů právě uplynulý měsíc v době, kdy vrcholila v Itálii politická krize. Liga severu a Hnutí pěti hvězd za tím vidí “spiknutí” proti Itálii. Claudio Borghi, jeden z ekonomů Ligy severu, hovoří o tom, že napětí na trzích mohlo být dílem ECB. Co budou teprve italští politici říkat ve chvíli, kdy se ECB rozhodne program QE definitivně ukončit?

Možná uvidíme již příští týden na červnovém zasedání ECB, kde s novou prognózou v ruce mohou centrální bankéři začít pomalu uvažovat o útlumu měnové expanze (ke konci roku).Dalším důležitým mezníkem v italské sáze bude setkání nového italského ministra financí (Giovanniho Tria) se svými kolegy na euroskupině (ministři financí eurozóny) 21. června. Ukáže se, jak moc chce jít nová italská vláda “hlavou proti zdi” a realizovat všechny své rozpočtové plány nehledě na dohodnutá fiskální pravidla.

Zjevné pohrdání rozpočtovými pravidly a trvání na nejextrémnějších návrzích (jako je požadavek na odpuštění části dluhu v držení ECB) by mohlo dostat Itálii znovu pod tlak jak ratingových agentur, tak také trhů. Rizikové přirážky na italské dluhopisy by začaly opět růst, euro padat, a otázkou je, zda by ECB vydržela v takové situaci připravovat konec QE, jako by se “nechumelilo”.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…