Jan Bureš: Evropské vyhlídky se lakují na růžovo

13.03.2015 11:00

Šéf ECB Mario Draghi tento týden znovu hýřil optimismem. Měnová expanze podle jeho slov konečně přináší své ovoce a projeví se v rychlejším hospodářském růstu. Tomu odpovídala i poslední prognóza centrálních bankéřů z Frankfurtu. Ti po posledním zasedání zvýšili odhad pro růst na tento rok na 1,5 % a na 1,9 % pro rok 2016. To je v zásadě v souladu i s našimi odhady.

Jan Bureš: Evropské vyhlídky se lakují na růžovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Základním kořením úspěchu eurozóny je kombinace masivního tisku nových peněz a levné ropy. Draghiho politiku super-levného eura již oceňuje řada evropských firem. Německý index podnikatelské nálady Ifo roste čtyři měsíce v řadě a to nehledě na nárůst napětí okolo Řecka. Důležitým faktorem úspěchu eurozóny je ale také dobrá kondice amerického hospodářství, především amerického spotřebitele, který je neochvějným tahounem poptávky ve vyspělém světě.Investoři zatím věří, že silný dolar americkou ekonomiku výrazně neohrozí, i když začíná plíživě zhoršovat přebytky americké obchodní bilance.

Problém eurozóny, když na okamžik odhlédneme od Řecka, je v tuto chvíli dvojí. Zatímco Německo, Španělsko nebo Irsko dokáží z politiky slabého eura těžit, zdá se, že v Itálii a Francii jsou zatím efekty relativně slabé. Jinými slovy, vnitřní rozdíly uvnitř eurozóny dané strukturálními problémy některých ekonomik stále zůstávají vysoké. A za druhé, domácí poptávka v eurozóně je stále oproti USA slabá. Eurozóna zůstává o poznání zranitelnější vůči vnějším šokům, kterými může být třeba zpomalení některých větších asijských ekonomik včetně Číny.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla