Jan Bureš: Evropští průmyslníci srší optimismem

16.12.2015 13:52

Nálada v evropském průmyslu dál roste a v prosinci zdolala dvacetiměsíční maxima. Přelom roku by tak měl být nehledě na aféru “Dieselgate”, uprchlickou krizi nebo zpomalující Čínu velice slušný. Současné úrovně podnikatelské nálady ukazují na pokračující dvouprocentní růst průmyslu na přelomu roku a lehké zrychlení HDP (na 1,6 %). To je dobra zpráva i pro Česko, kde v tuto chvíli roste průmysl třetím nejrychlejším tempem v celé Unii. Optimismus evropských průmyslníků ukazuje, že start do nového roku by měl být i v Česku dobrý. A potvrzuje to I dobrý trend nových objednávek a rostoucí prodeje aut v Evropě.

Jan Bureš: Evropští průmyslníci srší optimismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Pro trhy však čísla nic revolučního nepřinášejí. ECB nemá důvod zvažovat změnu ve stávajícím nastavení měnové politiky a veškerá dnešní pozornost se soustředí na americký Fed. I proto dolar na frontě s eurem nehledě na evropský optimismus dál sílí.

Celková podnikatelská nálada (průmysl i služby) v eurozóně v prosinci sice lehce poklesla, a to kvůli sektoru služeb. I tak ale zůstává na vysoké úrovni (54 bodu), která indikuje slušnou expanzi evropské ekonomiky. V průměru za poslední kvartál navíc podnikatelská nálada dosáhla nejvyšších úrovní za posledního čtyři a půl roku. Podobně pozitivně se podniky stavějí i k ochotě nabírat nové zaměstnance (subindex zaměstrnanosti hlásí čtyřletá maxima). Pozitivní nálada je tradičně o něco méně vidět ve Francii než v Německu. Rozdíly ale nejsou tak výrazné, pokud se díváme na průmysl. O něco méně se tak dá v tuto chvíli hovořit o dvourychlostní Evropě. Samozřejmě pokud zapomeneme na rozdílné výchozí pozice a přetrvávající výrazné rozdíly v exportní konkurenceschopnosti a na trzích práce.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…