Jan Bureš: Hra o Fed spěje do finální fáze

10.09.2015 13:40

Trhy dál hrají primárně jednu a tu samou hru - na to, kdy Fed zvedne úrokové sazby. Nic jiného před blížícím se zářijovým zasedáním americké centrální banky nepřitahuje tolik pozornosti.

Jan Bureš: Hra o Fed spěje do finální fáze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

A není divu, něco podobného trhy naposledy zažily skoro před deseti lety - v době, kdy ještě neexistoval Twitter, Facebook se pomalu otevíral světu a Nokia vládla trhu s mobilními telefony. Jinak řečeno, je to tak dávno, že už si na to řada tržních hráčů nepamatuje a někteří z nich to ani neměli šanci zažít. Není proto divu, že jsou trhy z prvního kroku Fedu nervózní.

Soudě podle včerejších událostí, pravděpodobnost růstu sazeb na zářijovém zasedání spíše lehce vzrostla. Nově vytvořená pracovní místa za měsíc červenec vyskočila na rekordně vysoké hodnoty. To v kombinaci s nízkou mírou nezaměstnanosti může vést řadu centrálních bankéřů k úvaze, že trh práce se může začít brzy přehřívat. V takovém případě by měla platit logika - raději začněme zvyšovat sazby dnes a pozvolna, ať je nemusíme zítra tlačit nahoru rychle.

Další argument v debatě dali v posledních dnech a týdnech na stůl překvapivě centrální bankéři rozvíjejících se ekonomik. Vyzvali americkou centrální banku, ať s růstem sazeb neotálí, a začne raději dříve než později. Není tajemstvím, že právě rozvíjející se trhy, jsou z utažení měnové politiky hodně nervózní. Řada z nich si v období po pádu Lehman Brothers zvykla na život s levným dolarem a vidina jeho zdražování vyvolala na řadě z nich vlny paniky. Podle šéfů tamních centrálních bank je ale v tuto chvíli zásadní, aby Fed nenatahoval období nejistoty. “Čím dříve Fed začne zvyšovat sazby, tím lépe” řekl podle Financial Times odvážně guvernér peruánské centrální banky.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …