Jan Bureš: Hra o korunu - prezident versus ČNB

06.03.2015 11:31

Prezident Zeman se znovu opřel do bankovní rady a na trzích je to znát. Ve čtvrtek zopakoval své výhrady vůči uměle podhodnocené koruně a slíbil, že za rok jmenuje guvernéra (a nové členy bankovní rady), kteří napraví kroky současné bankovní rady. Koruna v reakci zaznamenala nejvýraznější zisky za poslední dva týdny a dostala se do blízkosti 27,25 EUR/CZK.

Jan Bureš: Hra o korunu - prezident versus ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I když prezidentovy postoje k měnové politice jsou již známé, kritika byla tentokrát možná ještě trochu ostřejší. Navíc se prezident trefil svými výroky do doby, kdy je česká koruna spolu ostatními středoevropskými měnami přirozeně spíše na výsluní. Startující kvantitativní uvolňování v eurozóně a záporné výnosy na řadě západoevropských trhů táhnou investory do několika málo rezervací s kladnými sazbami a výnosy. Však také polský zlotý v tomto týdnu zareagoval jednoznačně pozitivně na zprávy o tom, že tamní bankovní rada již nepřipouští další pokles sazeb.Druhou alternativou, kterou investoři tváří v tvář masivnímu tisku nových eur mají, jsou uměle podhodnocené měny jako například česká nebo dánská koruna. Investoři v nich nedostanou zpravidla (o moc) lepší výnos, ale mohou si vsadit na budoucí posílení měny – pád intervenčních režimů.

Takový scénář v tuto chvíli nepovažujeme v Česku za reálný. Závazek bankovní rady je nehledě na slovní útoky prezidenta jednoznačný, obměna bankovní rady bude probíhat jenom postupně a pravděpodobný kandidát na nového guvernéra Jiří Rusnok v zásadě spuštění intervencí podporoval. Zahraniční hráči ale mohou mít ve světle prezidentových výroků a startujícího QE v eurozóně chuť otestovat si, zda je ČNB skutečně ochotná bránit hranici 27 EUR/CZK. Pokud by k podobnému testování došlo, nečekáme, že česká koruna zůstane v okolí 27,00 EUR/CZK příliš dlouho. ČNB nebude mít problém ať už verbálními nebo skutečnými intervencemi vrátit korunu do defenzivy.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…