Jan Bureš: Itálie v novém kabátě - přehled hlavních “třecích ploch”

15.05.2018 15:02

Vzestup italských anti-evropských stran není pro Brusel ničím příjemným. V nejbližších kvartálech může přinést EU problém hned v několika rovinách.

Jan Bureš: Itálie v novém kabátě - přehled hlavních “třecích ploch”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za prvé, jsou v plném varu přípravy na setkání Evropské rady v červenci, kde by mělo padnout zásadní slovo ohledně reformy eurozóny. Na tržišti vizí mezi sebou stále soupeří snahy Emmanuella Macrona o výrazně hlubší integraci eurozóny (spojené s velkým společným rozpočtem) s daleko opatrnějším přístupem Německa (usilujícího “pouze” o dokončení bankovní unie). V této situaci třetí největší země eurozóny nemá názor, a to ve chvíli, kdy jsou jasné postoje i řady zemí mimo eurozónu (Švédsko, Dánsko).

Za druhé, pokud by italské populistické strany skutečně splnily všechny své rozpočtové plány, mohlo by to Itálii podle hrubých odhadů stát 5-10 % HDP. To by u ekonomiky s dluhem přesahujícím 130 % HDP a velice pomalým nominálním růstem vyvolalo nejen negativní reakci trhů, ale i tlak Evropské komise kontrolující rozpočtovou disciplínu členů euro-klubu.

A s tím souvisí i možná třecí plocha číslo tři. Pokud by se skutečně nová italská vláda odhodlala k fiskální expanzi, může to být i oříšek pro ECB. Uvolněné rozpočtové mravy v relativně rychle rostoucí ekonomice eurozóny by měly znamenat jediné - signál rychleji otočit měnově-politickým kormidlem a zpřísnit měnové podmínky. Paradoxně právě Itálie a její dluhopisový trh by rychlejší obrat (pokud by k němu došlo) nemusela snášet nejlépe.

Nakonec ale nemusí být tak zle. Již jsme v minulosti viděli v italských politických programech mnohokrát řadu nákladných slibů, které se nakonec nerealizovaly. Pokud Itálie i v novém kabátě udrží primární rozpočtové přebytky z minulých let, zůstanou pravděpodobně italské trhy klidné…, a to i pokud bude země v nejbližších měsících brzdou reformy eurozóny.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…