Jan Bureš: Italská levice svádí těžký boj o podporu vlády

28.02.2013 11:56

Napětí na italských trzích lehce polevilo po vcelku slušné poptávce v desetileté dluhopisové aukci. Jasno na italském politickém kolbišti ale v tuto chvíli zdaleka není.

Jan Bureš: Italská levice svádí těžký boj o podporu vlády
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Šéf levicové demokratické strany (a vítězné levicové koalice) Pier Bersani má hodně daleko k tomu, aby sehnal podporu od hnutí Pěti hvězd bývalého komika Beppeho Grilla. Grillo včera na oficiální nabídku reagoval na twitteru vzkazem, že Bersani je politická mrtvola a měl by odstoupit. Takto ostrá slova hned na začátku vyjednávání rozhodně nedávají naději na rychlý vznik vlády. Výrazně smířlivější je ve svých výrocích Silvio Berlusconi, se kterým se ale levici pochopitelně vyjednávat příliš nechce. Největší obavou zahraničních investorů i politiků je, že Evropa s koncem vlády Maria Montiho ztratí důvěryhodného partnera pro jednání o italských reformách a případné pomoci ze záchranných fondů nebo z rotaček ECB.

To by mohlo italské výnosy natrvalo posunout do vyšších vod a srazit již tak špatné vyhlídky třetí největší evropské ekonomiky. Na večeři s italským prezidentem to trefně vystihl šéf německé opozice Peer Steinbrück, když řekl, že v italských volbách zvítězili “dva klauni” (míněno Grillo a Berlusconi). Italský prezident večeři uraženě opustil, ale Steinbrück, který bude na podzim soutěžit o kancléřství s Angelou Merkelovou, si na svých slovech trvá. Nedokáže si prý představit, že by v souvislosti s Berlusconim dokázal najít mírnější výraz. Na evropském politickém kolbišti tak může být pěkně horko a my jsme kvůli vyššímu napětí srazili náš odhad na letošní výkon ekonomiky na -0,2 %. To bude samozřejmě negativně rezonovat i v českých vodách.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Velmi pochybné daňové návrhy

15:49 Jiří Weigl: Velmi pochybné daňové návrhy

Pondělní glosa Jiřího Weigla