Jan Bureš: Jak zatopí americké ekonomice hurikán Irma?

12.09.2017 10:04

Přírodní katastrofy jako hurikán Harvey a Irma se nestávají každý den. Jejich celkové náklady je pravděpodobně pasují na druhou největší přírodní katastrofu v USA za posledních 75 let. Jak se projeví na americké ekonomice a na trzích?

Jan Bureš: Jak zatopí americké ekonomice hurikán Irma?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Škody po Hurikánu Harvey se odhadují v tuto chvíli na 0,40 % HDP. Na odhady škod po hurikánu Irma je sice ještě trochu brzy. I když se nepotvrdily některé nejčernější scénáře, zdá se nicméně, že kombinované škody obou hurikánů se budou blížit těm po Hurikánu Katrina v roce 2005 (0,75 % HDP).

Negativní dopady na růst ekonomiky byly v minulosti prakticky vždy jednorázové - a byly cítit během následujících cca dvou měsíců od katastrofy. Pak zpravidla následovalo post-katastrofické oživení (a to dva až tři kvartály). Je třeba si uvědomit, že škody jsou pro konkrétní osoby, podniky i pojišťovny velice nepříjemné a nákladné.

Pro HDP jako “takovou” veličinu ale v součtu nemusí znamenat takovou tragédii. Zpočátku sice v postižených oblastech klesá zaměstnanost, hospodářský výkon i poptávka, následné opravy a investice do obnovy to ale mohou ve finále více než vykompenzovat. To přiznal minulý týden i šéf newyorského Fedu William Dudley, který hovořil o tom, že celkový dopad hurikánů je “pro-růstový”.

Trochu kontra-intuitivní může být ve finále také dopad na komoditní trhy. Poškozené rafinérie v mexickém zálivu samozřejmě nahrávají vyšším cenám ropy. Současně ale také v postižených oblastech výrazně padá poptávka po benzínu a naftě… Tak jako tak, i zde by měly být jakékoliv dopady hurikánů dočasné…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…