Jan Bureš: Jsou akcie příliš drahé?

06.05.2014 10:12

I přes rostoucí napětí na Ukrajině a sílící dluhopisové trhy se americkým akciím zatím příliš nechce vyklízet své pozice a zůstávají na dostřel od historických maxim.

Jan Bureš: Jsou akcie příliš drahé?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

To navíc po výsledkové sezóně, ve které velké americké podniky v indexu Dow Jones reportovaly zatím v průměru meziroční pokles zisků. V dalších kvartálech přitom trhy očekávají výrazné zrychlení dynamiky amerických zisků - 6% a více (nejrychlejší růst od začátku roku 2012). A to nemusí být jednoduché. Je sice pravda, že část horších výsledků se dá svést na špatné počasí na začátku roku. Pokles zisků tedy nebyl vesměs pro analytiky neočekávaný - naopak většina výsledků překvapila tradičně pozitivně. Současně se opět vyvíjí lépe situace na trhu práce. Na druhou stranu ale negativně překvapily tržby a řada podniků revidovala své výhledy na následující kvartály dolů.Na velké americké podniky navíc může negativně dopadnout slábnoucí poptávka z rozvíjejících se trhů. Ty zatím nemají vůbec dobrý start do nového roku a i kvůli tomu jsme viděli v americkém HDP za první kvartál překvapivý propad vývozů.

Poblíž historických maxim a s absencí solidního růstu zisků v zádech tak akciové trhy mohou být v nadcházejících týdnech více citlivé na dění na Ukrajině. A to navzdory skutečnosti, že vazba americké ekonomiky na ruský trh je minimální. Před mimořádným referendem o dalším statutu Doněcké oblasti (tuto neděli) a mimořádnými prezidentskými volbami (25.5.) geopolitické napětí asi dál poroste. To by mělo americké akcie, jejichž P/E se pohybuje nad pětiletým i desetiletým průměrem zatím držet na uzdě.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.