Jan Bureš: Krach německých koaličních jednání potápí euro, koruna zatím zůstává bez “šrámů”

20.11.2017 13:34

Krach německých jednání o koalici je pro eurozónu nepříjemnou zprávou a na své kůži to také bezprostředně začalo pociťovat i euro. To během ranního obchodování ztratilo více jak půl procenta.

Jan Bureš: Krach německých koaličních jednání potápí euro, koruna zatím zůstává bez “šrámů”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Německá kancléřka, známá jako mistrná vyjednávačka, nedokázala tentokrát skloubit dohromady zájmy liberální a pro-byznysové FDP s prioritami zelených a s konzervativním křídlem vlastní strany. Trpělivost ztratila FDP, která by jinak paradoxně našla dohromady s CDU pravděpodobně nejvíce programových průniků. Největšími třecími plochami byly podle očekávání otázky migrace (požadavek zelených na větší ochranu válečných migrantů), vybraná zelená legislativa, ale i otázky daňové (požadavek FDP zrušit solidární daň).

Pro Angelu Markelovou ze vzniklé situace v zásadě vedou tři cesty a ani jedna z nich není ideální. Za prvé se může pokusit sestavit menšinový kabinet a hledat podporu pragmaticky pro jednotlivé programové body napříč politickým spektrem. Taková vláda bude ale z podstaty nestabilní.I když z počátku mohou trhy takové řešení přivítat, Angela Merkelová jenom přenese složitá koaliční vyjednávání do vyjednáváních o konkrétní podobě zákonů a opatření. Její váha role hegemona na evropském hřišti by výrazně zeslábla.

Druhou možností je obnovení jednání o velké koalici se sociálními demokraty (SPD). Takovou variantu by pravděpodobně trhy s nadšením přivítaly. Vláda by byla stabilní, výrazně pro-evropská a fiskálně expanzivnější… To by mohlo ECB otevírat dveře k dřívějšímu utažení měnové politiky. SPD ale již sama po volbách řekla, že chce odejít do opozice. Navíc konzervativní křídlo CDU/CSU je daleko méně nakloněné kompromisům s levicí…, to pravděpodobnost velké koalice výrazně snižuje.

Třetí a asi nejhorší variantou pro Německo i pro trhy by bylo vrátit míč zpátky na stranu voličů. Předčasné volby by hlavním stranám přinesly pravděpodobně podobný výsledek, jen anti-systémová AfD by pravděpodobně posílila. Vidina předčasných voleb by vedla k výraznějším ztrátám eura.

Co na to koruna? Rostoucí politické napětí v Německu by se za normálních okolností mělo na koruně podepsat negativně. Pokud si ho trhy ale primárně přeloží jako možnost dalšího natahování měnové expanze v eurozóně, nemusí se koruna cítit nijak ohrožena.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla