Jan Bureš: Některé banky v USA kvůli hrozbě bankrotu aktivovaly krizové plány

04.10.2013 13:58

Napětí na trzích roste. Akciové indexy spadly o další procento a dolů jdou i výnosy bezpečných dluhopisů. Trhy tolik netrápí současné uzavření části federálních úřadů - dopad do HDP je v tuto chvíli minimální. Noční můrou zůstává strach z neschopnosti navýšit dluhový strop do poloviny října.

Jan Bureš: Některé banky v USA kvůli hrozbě bankrotu aktivovaly krizové plány
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

To by vedlo k nutnosti okamžitě vyrovnat rozpočtový deficit USA (cca 6,5 % HDP). Proto by bylo nevyhnutelné zastavit výplaty sociálních dávek a dávek ve zdravotnictví a současně i platů v kritických odvětvích jako armáda. Reálně by také hrozilo, že nakonec stejně nezbudou peníze na splátky úroků z amerického dluhu a USA vyhlásí technický bankrot.

Strach z takového scénáře evidentně pomalu roste. Financial Times včera informovaly o tom, že americké banky začínají hromadit hotovost pro případ, že by eventuální panika nastartovala hon po likviditě. Na druhou stranu podle zpráv z Wall Street Journal začíná být patrné, že řada umírněných republikánů je z katastrofických scénářů, které by pravděpodobně byly spojovány s jejich stranou, dost nervózní. Mírní proto tlak na odložení Obamovy zdravotní reformy (která brání schválení aktuálního rozpočtu) a chtějí se víc soustředit na širší rozpočtovou dohodu (střednědobé snižování deficitu), která by mohla vést k navýšení dluhového stropu. Prezident Obama je ale zjevně odhodlán hrát dál relativně tvrdou hru a odmítá se s republikány o navýšení dluhového stropu bavit. Podle něj je povinností Kongresu zajistit vládě financování na politiky, které již jednou byly schválené.

Vyjednávání zůstanou v centru pozornosti i během dneška, protože jinak klíčové zveřejnění statistik z trhu práce (payrolls) se kvůli uzavření ministerstva práce odkládá. Napětí zatím vůbec není cítit na středoevropských měnách. Pokud se ale řešení v dohledné době nenajde, především zlotý a forint by to měly pocítit negativně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.