Jan Bureš: Německo zesiluje tlak na disciplínu, kritika z MMF roste..

24.01.2012 10:21

Šéfka mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová kritizuje eurozónu za příliš úzkou orientaci na osekávání schodků veřejných financí. Dluhy podle ní mohou být těžko splatitelné bez restartování růstu a obnovení konkurenceschopnosti slabších článků eurozóny. MMF si tak ve své kritice v zásadě notuje s ratingovou agenturou S&P, která napříč eurozónou osekala ratingy kvůli podobným důvodům.

Jan Bureš: Německo zesiluje tlak na disciplínu, kritika z MMF roste..
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Řada periferních ekonomik po letech návyku na levné peníze a na práci ve stavebnictví prochází bolestnými strukturálními změnami a schodek státního rozpočtu je až na případ Řecka pouze jeden ze symptomů nemoci. S&P i MMF správně říkají, že v takovou chvíli nemá smysl tlačit vlády technokraticky k co nejrychlejšímu vyrovnání státního rozpočtu. Takový přístup ale v pokračujících jednáních dál tvrdě prosazují Němci, kteří složitý problém zvyšujících se rozdílů v konkurenceschopnosti trivializují na otázku nízké disciplíny národních vlád. Stálý záchranný fond (ESM) proto Němci podporují pouze výměnou za tvrdší fiskální pravidla, která budou vypadat pěkně na papíře,ale v praxi budou v řadě případů těžko dodržitelná, což bude jen prohlubovat všudy-přítomný pocit frustrace.
 
Podle včerejších rozhovorů ministrů financí v Bruselu stále platí, že stálý záchranný fond ESM by měl fungovat od poloviny roku 2012 a postupně nahradit současný mechanismus (EFSF). Němci přes různé spekulace v tisku (článek Financial Times) i nadále odmítají tlak na navýšení kombinované síly fondů nad dohodnutých 500 mld. eur. To ukazuje rostoucí nechuť tří-áčkových zemí v čele s Německem platit další peníze za evropské periferie z kapes vlastních daňových poplatníků. Je to vidět i na ostrém postoji Bruselu k soukromým věřitelům (zastupovaných IIF), po kterých se logicky požadují větší oběti. Včera ministři financí shodili ze stolu návrh IIF na osekání řeckého dluhu s tím, že je nedostatečný. Rozdíly v pozicích ale již nejsou tak markantní. IIF chce u nově vydaných řeckých dluhopisů kupón (úrok) alespoň 4 % a Řecko podporované Bruselem nabízí 3,5 %. Pokud by k dohodě nedošlo, 20. března Athénám reálně hrozí neřízený bankrot.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…