Jan Bureš: Nezaměstnanost potvrzuje propastné rozdíly uvnitř euro-klubu

01.02.2012 8:54

Prosincová nezaměstnanost znovu ukázala na propastné rozdíly mezi členskými zeměmi eurozóny.

Jan Bureš: Nezaměstnanost potvrzuje propastné rozdíly uvnitř euro-klubu
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Zatímco v Německu poklesla nezaměstnanost na 5,5 % (nejnižší úroveň za posledních dvacet jedna let), v Itálii se šplhá na osmiletá maxima (8,9 %) a ve Španělsku atakuje těžko uvěřitelných 23 %. Podobný vývoj nejen skrze trh práce vidíme v eurozóně poslední dva roky. Jenom dokládá, jak těžké je uvnitř měnové unie obnovit konkurenceschopnost, pokud vaše hospodářské cykly úplně neladí s Německem. Nic na tom nezmění ani nově přijatý fiskální pakt. Ten možná příště včas praští přes prsty chronické rozpočtové uličníky jako Řecko. Hlubší problémy, které mají původ v různé konkurenceschopnosti členských zemí euro-klubu a v nemožnosti nastavit měnovou politiku potřebám slabších (nižší sazby, slabší kurz), ale neřeší. Zaostávání v konkurenceschopnosti byl dlouhodobý proces, který se v řadě případů nijak negativně neodrážel v hospodaření jednotlivých států (Španělsko, Irsko), ale pouze v narůstajícím zadlužením bank, domácností nebo podniků. Názorným příkladem jsou Španělsko a Irsko, kde problém spadl na bedra státu až s krachem banky Lehman Brothers. Až dluh bank spolu se ztrátou pracovních míst v bankovnictví a stavebnictví katapultoval přebytkový irský i španělský rozpočet do závratných deficitů.

Zveřejnění čísel o nezaměstnanosti bude na konci týdne také na programu v USA. Tam předstihové indikátory ukazují na další slušný nárůst pracovních míst (okolo 200 tisíc), což mohou trhy přijmout s úlevou. Na druhé straně, pohled k nám domů do Česka tak optimistický není. Nezaměstnanost byla v prosinci sice o 1 procentní bod níže než před rokem, ale přispělo k tomu zvýhodnění odchodů do předčasného důchodu. Firmy navíc zůstávají opatrné a prakticky nevytvářejí nová pracovní místa, což se při výrazném zpomalení ekonomiky v tomto roce těžko změní. Český trh práce tak za německým bude dál významně zaostávat.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty