Jan Bureš: Průmysl v eurozóně - listopadový šok

14.01.2019 19:39

Průmysl v eurozóně propadl o 1,7 % meziměsíčně, což reálně srazilo výrobu meziročně o 3,3 %. To je nejhlubší reálný propad průmyslu od roku 2012, který jsme navíc pozorovali napříč všemi velkými ekonomikami eurozóny.

Jan Bureš: Průmysl v eurozóně - listopadový šok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nejhlubší pokles zaznamenalo Německo (-5,1 % meziročně), následované Španělskem (-2,9 %), Itálií (-2,6 %) a nakonec Francií (-1,6 %). Proto se také nejvýrazněji zhoršují naše odhady pro německou ekonomiku. Náš nowcast pro Německo po mizerném listopadovém průmyslu ukazuje na 40% pravděpodobnost mezikvartálního poklesu největší evropské ekonomiky v závěru roku 2018. To by byl druhý pokles v řadě, technicky znamenající vstup do recese.

I kdyby k takovému poklesu došlo, stále věříme, že síly stojící za výrazným šlápnutím na brzdu v eurozóně jsou alespoň z části dočasné povahy. V datech vidíme stále velice slabou produkci automobilek, které se ve třetím kvartále vyrovnávaly s novými emisními normami. Čtvrtý kvartál 2018 přinesl sice nárůst nových objednávek, ale zatím zdaleka ne tak rychlý nárůst produkce. I když poptávka po autech bude pravděpodobně v tomto roce stagnovat a od automobilek nelze čekat zázraky, jejich produkce by se měla v prvním pololetí 2019 normalizovat. To by mělo ekonomice pomoci.

Vedle toho se především na německém a francouzském průmyslu pravděpodobně podepisuje nejistota spojená s blížícím se brexitem. Pokud nedojde na brexit bez dohody (náš základní scénář), měla by investiční aktivita od druhého kvartálu tohoto roku dál znovu oživovat. A to zejména proto, že situace na trhu práce v řadě ekonomik je velice dobrá a útraty domácností relativně odolné.

Navíc předpokládáme, že zpomalování čínské ekonomiky (významné exportní destinace především pro Německo) se zatím nepromítne do výraznější čínské krize. I proto v tuto chvíli snižujeme náš odhad pro růst v eurozóně na 1,5 % (průměrný trendový růst). Krach brexitu nebo nefunkčnost čínských stimulačních balíčků mohou ale vést k dalšímu přepisování našeho výhledu směrem dolů.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.