Jan Bureš: Rekordně nízká inflace dráždí ECB

01.04.2014 12:44

Evropská inflace v březnu podle Eurostatu propadla ještě více než jsme čekali. Růst cen na úrovni 0,5 % meziročně je nejníže za více než čtyři roky. Živě to připomíná situaci, kdy v listopadu minulého roku nečekaně propadla ze 1,1 % na 0,7 % a ECB v reakci všechny překvapila snížením úrokové sazby.

Jan Bureš: Rekordně nízká inflace dráždí ECB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Situace je dnes ovšem jiná ze dvou důvodů. Centrální banka své tradiční nástroje vystřílela a potřebuje se odhodlat k nasazení alternativních měnově-politických zbraní, tedy k snížení depozitní sazby do záporu nebo ke startu kvantitativního uvolňování. Takové rozhodování je vždy těžší a i ze zkušenosti ČNB víme, že vyžaduje vyšší oporu v datech a prognóze. Na rozdíl od konce roku 2013 také eurozóna viditelněji oživuje. To byl hlavní argument, který ECB vytáhla proti nízké inflaci na minulém zasedání. Od té doby se toho příliš nezměnilo a nová čísla, včetně včerejšího silného německého maloobchodu, pokračující oživení spíše potvrzují.

Na druhou stranu inflace je dnes nižší než v listopadu a začíná být jisté, že ECB bude muset svůj 1%ní inflační výhled na rok 2014 přepsat. V některých ekonomikách je navíc přes křehké oživení regulérní deflace.Je to především v těch koutech eurozóny, kde za sebou domácnosti nebo vlády táhnou velké dluhy, které se v prostředí padajících cen daleko hůře splácejí. V Řecku padají ceny již déle než rok v kuse o 1-3 %. V posledních dvou měsících začaly ceny padat také v Portugalsku a Španělsku. Záporná dynamika cen přitom může na některé členy bankovní rady zapůsobit jako červený hadr na býka, a čtvrteční zasedání ECB proto může být ještě napínavé.

Osobně jsem poslední dva měsíce v eurozóně marně sázel na další měnovou expanzi. Tentokrát mi ale přijde jako pravděpodobnější, že ECB v reakci na nižší inflační čísla “pouze” zesílí holubičí rétoriku a bude se modlit, aby tím zastavila zisky eura. To může být těžké a otázka měnové expanze pravděpodobně zůstane na stole i v nadcházejících měsících. Silnější euro v kombinaci s nižší inflací může dráždit i některé jestřáby v bankovní radě - jak ukázaly komentáře z německé Bundesbanky a finské centrální banky v uplynulém týdnu. K rozhoupání se k akci ale pravděpodobně bude zapotřebí nová prognóza, kterou budou mít ve Frankfurtu na stole na začátku června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.