Jan Bureš: Strach z výsledku eurovoleb dělá dobře švýcarskému franku

23.05.2019 13:45

Víkendové evropské volby nastartují velké změny ve vedení Unie a eurozóny, které mohou výrazně změnit tvář EU v nejbližších letech. Pro trhy je to po právu zdroj velké nervozity.

Jan Bureš: Strach z výsledku eurovoleb dělá dobře švýcarskému franku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Bezprostředně po volbách začne výběr nového šéfa Evropské komise (namísto J. C. Junckera) a následně také prezidenta Evropské rady (namísto Donalda Tuska) a zejména nového prezidenta ECB (namísto Maria Draghiho).

Nově zvolený Evropský parlament bude mít zásadní slovo právě při výběru nového šéfa komise - musí jeho výběr potvrdit. Bude to přitom právě nový šéf komise, kdo bude mít klíčovou roli v dalších jednáních o brexitu, obchodním sporu s USA, nastavení nového rozpočtového rámce EU a případně nového rozpočtu eurozóny. Nový Evropský parlament navíc bude muset jakoukoliv novou obchodní dohodu EU spolu schválit, stejně tak jako veškerou důležitou novou legislativu v EU. To je v době rostoucích obchodních střetů poměrně důležitá pravomoc.

Nového prezidenta ECB sice parlament nevybírá, může ale oddálit jmenování dalších členů výkonného výboru ECB. Navíc v tuto chvíli není jasný favorit na místo v čele ECB a pozice může být nakonec výsledkem souběžného kompromisu velkých členských zemí na obsazení komise. Tak se nepřímo může parlament dostat i do hry o obsazení ECB.

I proto bude ve víkendových volbách do Evropského parlamentu zásadní sledovat, jak moc si udrží svoji pozici tradiční demokratické strany. Vysoké volební zisky populistů a radikální pravice by mohly fungování parlamentu zkomplikovat, stejně tak jako jeho spolupráci s ostatními institucemi EU. Pokud by nesystémové strany překonaly výrazně 30 %, je třeba se připravit spíše na negativní reakci trhů… nervozita z víkendových voleb v EU se již dnes projevuje především na obchodování se švýcarským frankem - CHF jakožto bezpečný evropský finanční přístav posiluje. Jan Bureš finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.