Jan Bureš: Strašák evropské recese zpátky na scéně

08.10.2014 14:20

Mezinárodní měnový fond varuje, že riziko recese v eurozóně roste. Podle ekonomů MMF je v tuto chvíli skoro 40 %. Včerejší prudký propad německého průmyslu tato rizika jenom potvrzuje.

Jan Bureš: Strašák evropské recese zpátky na scéně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Nedaří se především velkým ekonomikám eurozóny jako Francii a Itálii a v posledních měsících kvůli nim právě také Německu. Jedním z důvodů je kombinace velice nízké inflace, vysoké nezaměstnanosti a nepročištěných bilancí domácností a bank v řadě evropských ekonomik. Situaci také nepomáhá nárůst napětí mezi Evropou a Ruskem a slabší růst čínské ekonomiky. Hlavní problémy jsou ale uvnitř euro-klubu.

MMF za ně v tuto chvíli kritizuje především ECB a pak přebytkové ekonomiky jako Německo. ECB podle ekonomů fondu reaguje pozdě a málo agresivně. To je možná, pravda, otázkou je, co by v tuto chvíli výraznější měnová expanze změnila? Cena peněz i pro banky v slabších ekonomikách euro-klubu je rekordně nízká. Padající úvěry jsou důsledkem slabé poptávky a nepročištěných bilancí bank a domácností. V tomto ohledu se MMF názorově rozchází například s Bank for International Settlements (BIS). Ta naopak před další měnovou expanzí varuje.

Ekonomové obou institucí by se ale pravděpodobně shodli v kritice německé střídmosti. Uvolněnější rozpočtová politika by dokázala v eurozóně v dnešní pasti likvidity větší kouzla než další měnová expanze. Problém je, že Německo chce jít ostatním příkladem a do zvyšování veřejných výdajů se mu příliš nechce. Tím ale všem okolo jenom přidělává nové vrásky na čele. Vyrovnání nerovnováh uvnitř euro-klubu i proto zatím probíhá pouze jednosměrně . Zatímco jižní ekonomiky jako Španělsko výrazně zredukovaly deficity běžného účtu, Německo dál zvyšuje své přebytky se zbytkem světa. Proto ho MMF podobně jako Francie, Itálie a USA nabádají k větším rozpočtovým výdajům, především pak investicím do infrastruktury. Podle včerejších výroků spolkového ministra financí Wolfganga Schäubleho se ale k ničemu takovému zatím neschyluje. Prioritou zůstávají přebtykové rozpočty.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.