Jan Bureš: Úspěšná španělská aukce verus italsko-řecká nejistota

20.01.2012 20:19

Trhy se včera dál zklidňovaly a averze k riziku klesá na úrovně nevídané od srpna 2011 (index VIX). Investorům se líbila lepší čísla z USA, úspěšné aukce v Řecku a ve Francii a zprávy o tom, že Řekové jsou na dobré cestě k dohodě s bankami.

Jan Bureš: Úspěšná španělská aukce verus italsko-řecká nejistota
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Z Ameriky jsou nejpřekvapivější čísla z trhu práce. Počet nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti poklesl o 50 tis. na 352 tis., což je nejprudší pokles od roku 2005. To je dobré znamení pro nezaměstnanost, která pravděpodobně bude v lednu dál klesat a vytvářet prostor pro zdravý růst domácí poptávky v největší světové ekonomice. Nic lepšího si eurozóna, kde právě začíná recese, nemůže přát.

Investorům se také líbila slušná poptávka ve španělských a francouzských aukcích. Ukazuje se, že na francouzském i španělském trhu poměrně dobře zafungovala poslední mimořádná opatření ECB. Bankovní sektor alespoň část peněz z mimořádných tříletých tendrů používá na nákupy vládních dluhopisů a v posledních dnech tak klesají i super-bezpečné úložky bank u ECB.

Nejistota ale zůstává kolem dalšího vývoje na italském dluhopisovém trhu. Italská vláda potřebuje sehnat na trzích na refinancování dluhu výrazně více než španělská, zatím přitom testovala trh novými aukcemi velice málo (a především kratšími splatnostmi), italské banky si podle Financial Times u ECB v prosinci řekly o největší díl záchranného peněžního polštáře a agentura S&P sebrala Itálii áčkovou úroveň (a další agentury pravděpodobně půjdou stejným směrem). Jak jsme psali včera, důvod k velkému optimismu zatím není ani v případě Řecka. I když se Řekové dohodnou s IIF (sdružení převážně investičních bank a fondů), řada investorů stojících mimo IIF se k dohodě nemusí přidat. Pak jsme jen krok od toho, aby Řecko vyhlásilo bankrot jednostranně.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…