Jan Bureš: V Řecku a Itálii se rýsují technokratické vlády s respektovanými premiéry

11.11.2011 9:40

Včera si trhy načas trochu oddechly. Pomohla jim dohoda na novém řeckém premiérovi (bývalý centrální bankéř Papademos), který může pomoci zklidnit napjatou politickou situaci a otevřít cestu k další várce zahraniční pomoci. Současně italská aukce ročních pokladničních poukázek skončila o něco lépe než se báli investoři.

Jan Bureš: V Řecku a Itálii se rýsují technokratické vlády s respektovanými premiéry
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

K určitému zvolnění napětí také přispěl příslib urychleného projednání italského rozpočtu, již během dneška a soboty. Vzhledem k tomu, že premiér Berlusconi přestal prosazovat předčasné volby, mohla by se v rychlém sledu po přijetí rozpočtu zformovat nová technokratická vláda v čele s bývalým evropským komisařem Mariem Montim.

I když napětí v Itálii včera lehce polevilo, v Belgii, Francii a Rakousku začalo znatelně narůstat. To jenom potvrzuje naše předešlé závěry, že krize v eurozóně vstoupila do úplně nové fáze, ve které se do vážných problémů mohou skrze tržní napětí dostat i jinak stoprocentně solventní země jako Francie nebo Rakousko. Cesta ven vede již pouze skrze masivní a transparentní intervence ECB na sekundárních dluhopisových trzích - například obdoba politiky Fedu, kdy se vyhlásí určitý objemový cíl nákupů (200-300 mld. eur) na následujících šest měsíců. Současně musí evropští politici jasně nakreslit dělící čáru mezi nesolventními zeměmi (Řecko, možná Portugalsko) a zbytkem měnové unie, kde musí ECB za každou cenu ztlumit tržní napětí. Koncept záchranného fondu je v tuto chvíli již definitivně mimo hru. EFSF (euroval) sám přímo nedisponuje penězi, ale pouze zárukami členských zemí, díky kterým si může sám půjčovat na trzích. V tuto chvíli jsou ale záruky příliš malé na to, aby stačily na Itálii, nehledě na to, že velkou část záruk by Itálie poskytovala sama sobě. Šéf EFSF tak správně varoval, že sehnat peníze z trhů může být pro záchranný fond v tuto chvíli skoro nadlidský úkol.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…