Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (2)

20.09.2017 13:31

Neodpovím-li sám za sebe, kdo za mě odpoví? Ale odpovídám-li jen sám za sebe, jsem to ještě já? (Talmud, Pirkej Avot 6)

Jan Campbell: O čem se píše, ale málo (2)
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

USA – ČLR

V kontextu hrozeb sankcemi USA proti ČLR bude zajímavé sledovat, zda si USA uvědomí, že ČLR si nastudovala vše možné i nemožné o sankcích a představitelném chování prezidenta Trumpa. Mohu si proto představit, že ČLR zamává ne zlatým, ale wolframovým kladivem. Pro informaci uvádím, že wolfram byl objeven roku 1781 švédským chemikemCarlem Wilhelmem Scheelem, izolován byl až v roce 1783 Juan Jose D'Elhuayarem a Fausto D'Elhuayarem. Zajímavé ale je, že již v roce 1555 používal rektor školy Johannes Mathesius vJáchymově pro šedý, obtížně tavitelný kov název wolforma nebo wolfshaar (vlčí vlas). Wolfram nalézá hlavní uplatnění jako složka různých slitin, vojenských nábojů a je využíván při falšování zlatých cihel. Zmiňuji se o wolframu, protože ČLR je prakticky s 85% světové výroby tohoto kovu monopolistou na světě. I proto se mi jeví jako bláznivé ze strany USA hrozit ČLR sankcemi. ČLR by stačilo jenom veřejně pohrozit USA se zvýšením ceny wolframu o 50 procent, aby utichly a začaly mluvit o ekologických problémech spojených s jeho výrobou. Nebudu popisovat další možnosti ČLR, které jsou k dispozici proti USA v případě sankcí nebo urážky cti ČLR. O následcích sankcí ze spojení ČLR a Ruska, nemluvě. Pro politické analytiky nabízím odkazy spojené se sjezdy KS ČLR. V tomto roce lze v usnesení 19. Sjezdu KS ČLR očekávat doplnění ústavy ČLR. Dokazuje to pondělní zasedání ÚV za předsednictví generálního sekretáře KS ČLR, Si Ťin-pinga.

Podobné se událo před 18. a také 17. Sjezdem KS ČLR.

Pro spekulativní zamyšlení nabízím Trumpův Twitter. V něm prezident označuje vůdce KLDR Kim Čong-un jako Rocket Man. Nevylučuji, že i CIA analytici si myslí, že Kim Čong-un má v oblibě Elton Johna, a jeho veleznámou píseň I am kidding. Pro občany české kotliny nabízím k zamyšlení skutečnost spojenou se železničním projektem Moskva – Kazaň. Loni projekt domluven, do konce tohoto roku bude odsouhlasen s povolením stavby v 2018. China Railway Group Ltd., státem kontrolovaná společnost, dokázala kvalitou a rychlostí práce přesvědčit i Rusy o výhodách spolupráce. Co s e týče boje s korupcí, pondělní People's Daily sděluje, že 1.409 milion úředníků bylo potrestáno za narušení disciplíny a 92.9% obyvatel ČLR jsou spokojeni s bojem proti korupci.

Kapitál a Rusofobie

V těchto dnes si mnozí vzpomněli 150 let Kapitálu, autorů Marxe a Engelse. Zatím nikde v ČR a SRN jsem nečetl a neslyšel od rusofobů a rusofilů o citátu, který je uveden v obrázku.

Příští rok, 2018 se bude oslavovat 100 let od založení Československé republiky, 170 let od prvního Všeslovanského sjezdu v Praze (1848) a v neposlední řade 740 let od bitvy na Moravském poli (26. srpna 1278), na pravém břehu řeky Moravy mezi vesnicemiDürnkrut a Jedenspeigen, ležícími v Dolních Rakousích, 30 km jižně od Břeclavi. V boji proti sobě stanula spojená vojska římského krále Rudolfa I. Habsburského a uherského krále Ladislava IV. Kumána proti vojsku českého krále Přemysla Otakara II. Přemysl Otakar II je také jedním z témat oslav a tří témat výstavy na pražském Hradě v příštím roce. Chci věřit, že se podaří včas ukončit první dokumentární film o Přemyslu Otakarovi II. Ten může mimo jiné podpořit nejenom školní výuku a turismus ČR, SRN, SR, Itálie, Rakouska a Kaliningradu, ale i regionální spolupráci. 46 českých a 7 zahraničních měst mají možnost se mnou podpořit nejen produkci, ale i myšlenku, která se diskutovala naVšeslovanském sjezdu 1848 v Praze. Tu odmítal pan Engels a potažmo i Marx. Engels to dokumentoval ve svém díle, napsaném v srpnu 1851 až září 1852, nazvaném Revoluce a kontrarevoluce v Německu. Je ironií osudu, že není veřejnost české kotliny informována o myšlenkách myslitelů Engelse a Marxe ve spojení s rusofobií, problémy V4 způsobenými především Polskem, a s rolí ČR v době transformace EU. Transformace EU probíhá prakticky podle scénáře Zánik Západu, napsaného Oswaldem Spenglerem před 100 lety.

Zánik Západu ( Untergang des Abendlandes)

Tak se nazývá neznámější dílo Oswalda Spenglera (1880–1936), německého filosofa a spisovatele, který se zabýval dějinami, uměním i politikou. Zánik Západu (1918 a 1922) lze charakterizovat jako pokus o srovnávací studii civilizací, vybízející kekonzervativní revoluci. Světové dějiny se podle Spenglera řídí zákony, podobnými zákonům života. Civilizace se rodí, rostou a hynou, protože ztratily schopnost tvořivě řešit problémy. V Zániku západu Spengler klade vedle sebe kulturní monády a nabízí návody k jednání. Západ se vyčerpal, na místo tvořivé a silné kultury, jak ji ztělesňuje Goethe, postavil slabošskou a rovnostářskou civilizaci s hesly svobody a rovnosti. Budoucnost je podle Spenglera v síle. Je-li současnost kulturně málo plodná, musí tím víc bdít nad svými tradičními hodnotami, udržovat řád a vědomí povinnosti. Proti slabošskému Západu by se Německo mohlo spojit s barbarským, ale mladým a silným Ruskem . Kniha inspirovala britského historika Arnolda Toynbeeho (1889 – 1975) k jeho monumentálnímu životnímu dílu Studium historie. Ale i Sir Karl Poppera (1902 – 1994), který v díle Bída historismu brojí proti Spenglerovi.

Při čtení Zániku Západu se nabízí srovnání se současným zánikem EU, Evropy a celých národů, včetně slovanského. Ztráta etnické identity je nezvratná. To dokazuje i fotografie z francouzského obchodního domu těchto dní: dvojjazyčné nazvání produktu (mléka) ve francouzštině a arabštině. Očekávám, že k dvojjazyčnému označení produktů obchodní centra brzy nabídnou i vzdělání pomocí citátů a přísloví. Dnes nabízím jedno arabské: Mít přináší bohatství, bohatství přináší zpupnost, zpupnost přináší válku, válka přináší chudobu, chudoba přináší pokoru, pokora mír. C'est la vie. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …