Jan Campbell: Poslání z hory do kotliny

11.07.2020 7:38

Den nezávislosti, anglicky Independence Day, je státní svátek oslavující přijetí Deklarace nezávislosti Spojených států dne 4. července 1776 Druhým kontinentálním kongresem. Touto deklarací Spojené státy uplatnily svou nezávislost na Velké Británii vyhlášením základních práv člověka a soupisem stížností proti britské říši.

Jan Campbell: Poslání z hory do kotliny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Campbell

Prezident Trump využil oslavu Dne nezávislosti u národního památníku, oficiálně zvaného Mount Rushmore National Memorial k lekci všem ničitelům památníků a symbolů snažících se vyměnit jednu kulturu za jinou. Rushmore je obrovské sousoší navržené sochařem Gutzon Borglum v roce 1927 vysekané přímo do žulového skalního masivu v letech 1927–1941 a zobrazující hlavy čtyř významných amerických prezidentů: George Washingtona (1732–1799), Thomase Jeffersona (1743–1826), Theodora Roosevelta (1858–1919) a Abrahama Lincolna (1809–1865). Stavba, kterou po smrti sochaře ukončil jeho syn, trvala 400 dělníkům více než 14 let. Hlavy samotné jsou vysoké 18 m. Veškerá plocha památníku včetně návštěvnického centra a parkoviště zabírá 5,17 km² a nachází se v nadmořské výšce 1745 m. Každoročně jej navštíví okolo dvou milionů návštěvníků.

Trump ve své řeči ujistil přítomné, že nic nebude tak, jak si přejí ti, kteří se snaží vyměnit jednu kulturu za jinou. Spojené státy mají dostatek vojenských a policejních jednotek schopných zvítězit nad pogromy organizovanými ničiteli pomníků a symbolů. Podle slov prezidenta Trumpa se jedná o snahu zakořenit totalitarismus. Ten, řekl prezident je zcela cizí naší kultuře a neodpovídá našim hodnotám a není pro něj místo ve Spojených státech. Tento útok na svobodu, naší velikolepou svobodu musí být zastaven, a bude zastaven, velice rychle. My jsme odhalili toto nebezpečné hnutí, ochráníme děti našeho národa, uděláme konec tomuto radikálnímu napadení a zachráníme náš milovaný americký způsob života.

Trump připomněl anti-patriotismus a jeho kořeny: základní škola a systém vzdělání. Zapomněl však doplnit, že vzdělávací systém USA byl cílevědomě vybudován tak, aby vzdělával pseudo-občany neznající nic nebo velice povrchně o historii USA. O historii spojenců a jiných států nemluvě. To vše proto, že nevzdělaného občana lze bez problémů řídit s pomocí televize a programů šitých na míru a úroveň vzdělání a výchovy občana. Trump zapomněl dovést svoji myšlenku do konce. V okamžiku, kdy se TV a další masová media dostala pod kontrolu anti-patriotů, dostavil se výsledek, jehož jsme svědky dnes i v Evropě a v české kotlině. Chytře zapomněl sdělit přítomným, že s krásnými slovy a mýty o svobodě, naději a americké kultuře, USA přinesly mnoha státům a kulturám planety nesmírné škody, rozvrat vlastních hodnot a asociální globalizaci s nadnárodními neviditelnými elitami.

Předpokládám, že poslání prezidenta Trumpa z hory Rushmore dorazilo i do některých kanceláří ministerstev ČR. V nich by poslání mohlo být s trochou dobré vůle doplněno nejenom uvedenými připomínkami, ale i staro-novým řešením problému vzdělání. Kvalitní vzdělání na základě svobodného myšlení, jednotného vědění a chápání planety jako kosmické lodi, kterou nemohou řídit ani udržovat zkorumpovaní a nevědoucí lidé, bude totiž představovat velice brzo jeden z mála záchranných kruhů dovolujících mít naději na přežití během plavby na rozbouřeném post-pandemickém hospodářsko – obchodním a politickém moři, a také v případě, že budeme nějakým větším spojencem v EU hozeni přes palubu. S tím by ČR měla počítat. Počítat by měla i s lekcí moderní historie.

Jestliže Trump mluvil - podle osobního hodnocení v jedné ze svých nejlepších řečí, kterou přednesl během svého prezidenství o lásce k vlasti, o velkých hrdinech minulosti, o naději a lepší budoucnosti, včetně americké vlajky na Marsu, zapomněl položit otázku přítomným: Jak by hodnotili dnešní situaci hrdinové zobrazení v sousoší na hoře Rushmore? Trump mohl také připomenout osud SSSR a jeho vlajky na Venuši a použít osud SSSR jako příklad k poučení a varování. SSSR také snil o velké a lepší budoucnosti, aby zanedlouho zmizel z politické mapy světa.

Dnešní USA nezmizí z politické mapy světa tak rychle a překvapivě. USA se již ale nacházející na cestě k uzavření a izolaci. Je to cesta odpovídající současnosti, cesta, na které USA se chovají agresivně a nepředvídatelně, požadují daň za ochranu asymetrických spojenců a poslušnost. Přitom si USA z objektivních důvodů nemohou být jisty, že jejich požadavky budou včas a v plné míře plněny. Bez plnění požadavků a bez technologické převahy nad ČLR a RF, USA nebudou schopny udržet se v křesle hegemona západního společenství. Postkapitalistická a techno-fašistická rétorika ničitelů památníků a symbolů může dovést nejenom USA, ale i Evropu a s ní i ČR k pramenům potoků s krví. Široké veřejnosti neznámé elity ze svých bunkrů a oáz vymění bez odporu současné materiálně a myšlenkově zkorumpované elity bez vizí, a slouhové se postarají o fungování elektronických táborů a úložišť lidského odpadu. Nikdo by si neměl dělat iluze, že strategické a taktické plány s alternativami jsou již dávno rozpracovány patřičnými bezpečnostními službami.

Než dojde k rozhodnutí o veřejném konání a realizaci vybraného plánu, evropské elity budou moci reflektovat rozhodnutí prezidenta Trumpa o odchodu USA ze Světové zdravotnické organizace (WHO) s platností k 6. červenci 2021. Rozhodnutí bylo sděleno generálnímu tajemníkovi OSN António Guterrese a potvrzeno mluvčí OSN Stéphane Dujarric. Kromě toho budou moci sledovat, zda prezident Trump bude schopen transformovat podporu davu, kterou získal svým projevem na hoře Rushmore a velice efektivním využitím času mezi pogromy a oslavou Dne nezávislosti USA do vítězství v listopadových prezidentských volbách bez použití minimálně tří legálních možností, jak zmanipulovat volby. Společně bychom měli reflektovat poznání vyplývající z historie lidstva, vývoje společenských systémů a obsahového pojetí rozdílu slov: Bude-li se demokracie bránit pouze zbraněmi totalitarismu, bude bitva ztracena dříve, než padne první výstřel. Poslání z hory Rushmore do kotliny je vícerozměrné a určeno i nepřítomným českým elitám na oslavě. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla