Jan Campbell: Sedm let a zasedání Parlamentu ČLR

06.03.2017 12:01

Ve svém příspěvku vycházím z předpokladu souhlasu s tím, že v době současné pravdy, politiky a morálky není potřeba kontroly mocí, ale především interpretace s pomocí zdravého rozumu. To již proto, že nikdo z nás není nevinný, a všichni nějak žijeme a pohybujeme se v konstelaci korupce, špíny a fenoménů, ke kterým patří i oceňování filmů.

Jan Campbell: Sedm let a zasedání Parlamentu ČLR
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Odpověď na otázku, Jak může obdržet všechny ceny film (například Masaryk), který většina z nás nemohla ani vidět?, patří k těmto fenoménům, stejně jako ignorování masovými médii filmu Generace zero, dnes významného poradce amerického prezidenta DJT, Stephen K. Bannona.

Před sedmi roky byla premiéra zmíněného filmu. Bílý žralok roztrhá kus masa, silná bouřka se prohání nad poli, peníze se tisknou o sto šest a koule se valí po ruletovém kruhu. Těchto několik slov stačí k popisu a interpretaci hlavní myšlenky filmu: máme co dělat s člověkem, který má jasný pohled na nepřítele, preferuje jednoduchá řešení a vyrovnanost je mu cizí.

Stephen K. Bannon se sám v jednom z interview, které dával Darth Vader srovnal s revolucionářem a ničitelem systému, Leninem. Totální temnota je dobrá, řekl dokonce. S takovým výrokem je u pana Bannona spojena nepřítomnost humoru. Ten můžeme dokumentovat u filmů opozičníka, Michael Moore. Stephen K. Bannon nabízí koncepcí filmu Generace zero kvalitní pomoc pro hodnocení jeho konání jako poradce prezidenta DJT. Archivní materiál, interview bílých v ošumělých, špatně vyrobených oblecích, a vysvětlování temnoty v USA pomocí obrazů světlé Sarah Palin a temné Hillary Clinton v moři nekonečné, temnotu inspirující orchestrální hudby, stačí k tomu, aby se režisér Bannon mohl zařadit do skupiny ala Moore, aniž by jeho filmy byly odborně kritizovány. Kromě Generation Zero, je možné se podívat na youtube také na Clinton Cash und The Undefeated. V posledně jmenovaném filmu je jasně vidět, že Stephen K. Bannon nenechá místo divákovi pro vytvoření svého úsudku. Bannon si myslí, ba je přesvědčen, že ví, jak je to s USA. Není to neregulovaný kapitálový trh, ale úpadek americké kultury. Woodstock, egoismus, ješitnost a matky narozené v padesátých létech nesou vinu na úpadku USA. To je podle mého hodnocení špatné znamení, jak pro politiky, kteří budou jednat s DJT, tak i analytiky. K uvedenému se řadí i Bannonovo pojetí historie: každých 80 let se opakuje. Zima přijde…a žádné zdůvodnění amerického znovuzrození. V jednom z interview ho Stephen K. Bannon indikoval: Během pěti až deseti let budeme vést válku v Jihočínském moři.

Dnes, v neděli 05.03.2017, kdy vzniká příspěvek, zasedá Všečínské shromáždění lidových zástupců (v češtině Čchüan-kuo Žen-min Taj-piao Ta-chuej, pchin-jinem Quánguó Rénmín Daibiao Dahui, znaky , tradičně ). Tento jednokomorový parlament zasedá společně s Čínským lidovým politickým poradním shromážděním (CPPCC). Proto se zasedání, které se koná v Pekingu, označuje jako dvě schůze (liang-chuej). Liang.chuei, tj. dvojí schůze, není přelomovou událostí, protože CPPCC nemá legislativní moc, činnost čínského parlamentu z pravidla vychází z usnesení UV KS ČLR, a v listopadu t.r. se bude konat 19. Národní sjezd SK ČLR. Zmiňuji se o zasedání, protože očekávám diskuzi o ekonomickém plánu a také sníženém vojenském rozpočtu. Ano, sníženém vojenském rozpočtu, ve srovnání s minulými. V neposlední řadě snad pronikne na veřejnost něco, co bude indikovat očekávání ČLR od nové americké administrace, hodnocení nejistoty bilaterálních vztahů, a co dovolí začít pracovat na analýze očekávání mnohem důležitějšího, uvedeného 19. Národního sjezdu KS ČLR. Během něho se všeobecně očekává výměna osazení Stálého výboru politbyra, tj. sedmi nejvyšších straníků. Pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a také pro vztah k ČR to bude důležitý sjezd, který se nevyhne hodnocení výsledků práce poradce Stephen K. Bannona i ve spojení s interview, během kterého indikoval a opakuji: Během pěti až deseti let budeme vést válku v Jihočínském moři.

Mezitím se budou cizinci muset vypořádat se zpřísněnými kapitálovými kontrolami. Bankovní převod do zahraničí se bude moci uskutečnit pouze do výše kapitálu přijatého v ČLR. Cizinci se budou muset učit interpretovat, co znamená „neotřesné pokračování globalizace na principech čínské moudrosti.“ A samozřejmě by měli evropští politici a stratégové se dovědět od svých analytiků více o tom, co znamená „dlouhodobá strategická vize“ ve spojení s obsazením prostorů Čínou, které musely, nebo budou muset USA opustit. Domácí úkol politiků, stratégů a analytiků, jak může prezident DJT řešit protiklad – nesouhlas s teritoriální politikou ČLR v Jihočínském moři-zvýšení vojenské síly-snížení nákladů na americkou diplomacii – bude vyžadovat také své. Nebo, jak bude hodnotit sám DJT své útoky na Čínu, jím samým označenou za měnového manipulátora. Nebo, bude li schopen DJT pochopit, že v případě obchodní války s ČLR, ta samá se bude revanšovat, nehledě na skutečnost, že ČLR ještě potřebuje USA. Že ČLR ví, že nemůže zaujmout roli USA ve světě. Že globalizace, jak již po několikáté opakuji, je pro Čínu prostředkem, ne absolutní potřebou jako pro USA, nebo zhoubou pro Rusko. Takže, se máme na co těšit. V případě obchodní války, by se mohl radovat Airbus nad Boeingem, jinak nevím, kdo ještě. Zcela určitě se již raduje autor Peter Navarro,jednoho z nejvlivnějších poradců prezidenta DJT,a vydavatelství jeho knihy Death by China: Confronting the Dragon – A Global Call to Action (ISBN 978-0-13-218023-8, první vydání 2011). Jeví se mi, že dílo studovali v Pekingu. Jinak bych nečetl formulaci prezidenta Si Ťin-pching ze 17. února 2017, která indikuje dvojí vedení: mezinárodní společenství vést při společné výstavbě spravedlivého a rozumného světového řádu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …