Jan Campbell: Ze Sofie do Berlína

10.07.2018 14:32

Nepřistálo mi na českém pracovním stole ze Sofie nic nového, co by stálo za řeč.

Jan Campbell: Ze Sofie do Berlína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Campbell

O to více na německém: Úspěšný autor Thilo Sarrazin napsal kriticky zaměřenou knihu o Islámu pod názvem Nepřátelské převzetí – jak Islám brzdí pokrok a je nebezpečím pro společnost (Feindliche Übernahme – wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht) a rozhodl se jít dnes (v pondělí) k soudu. Proč? Jeho nakladatelství odmítlo vydání knihy. Protože takové rozhodnutí nakladatelství mluví samo za sebe, zříkám se komentáře.
Komentář si ale dovolím k výsledku cesty čínského předsedy vlády Li Keqiang ze Sofie do Berlína. Přitom nevylučuji, že v Sofii neměl takový úspěch jako dnes v Berlíně. Úspěch díky prezidentu Trumpovi. Proč?

Dva dny po summitu 16+1 bylo podepsáno v Berlíně více než dvacet smluv o spolupráci SRN s ČLR, nehledě na první doporučení společné zprávyMERICSu a GPPI, o které jsem psal v posledním příspěvku, Odbila dvanáctá hodina, 6.7, které zní: EU měla vůči ČLR vystupovat jednotněji. Silné členské státy, jako je např. Německo nebo Francie, by měly upustit od vlastních bilaterálních smluv s Čínou, pokud chtějí do budoucna zabránit iniciativám, jako je sdružení 16+1.

Mezi podepsanými smlouvami o spolupráci je jedna unikátní: Prvně v historii kupuje západoněmecký automobilový výrobce (BMW) čínskou technologii (společnosti CATL). A to za maličkost: 4 miliardy Euro! Aby toho nebylo málo, a CATL nemusel nic dovážet, postaví v blízkosti Erfurtu speciální fabriku na výrobu baterií. Premiér Li Keqiang mluvil o obzvláště úspěšném (besonders erfolgreich), kancléřka Merkel chválila novou cestu spolupráce (neue Wege einschlagen). Ve své podstatě to, o čem referovala velvyslankyně ČLR v ČR, JE paní Ma Keqing v úterý minulého týdne v ČSÚZ: 16+1 je inkubátorem nových forem spolupráce.

Kancléřka Merkel přidala navíc: 1) Es zeige sich, dass Peking dem Versprechen, seine Märkte zu öffnen, auch Taten folgen lasse. Česky: Ukazuje se, že Pekingskému slibu, otevřít trhy, následují skutky. 2) Das ist ein qualitativ neuer Schritt, wenn chinesische Unternehmen mit Technologien kommen, die es hier noch nicht gibt . To je kvalitativně nový krok, když čínské společnosti přicházejí s technologiemi, které zde nemáme. Více než tisíc nových pracovních míst, to je dobrý den pro Durynsko (ein guter Tag für Thüringen). V duetu, PM Li Keqiang a kancléřka Merkel kritizovali americká cla. Zapomněli přitom děkovat prezidentu Trumpovi.

Zmiňuji se o dnešní návštěvě a podpisech smluv o spolupráci, protože Peking se bude i nadále snažit najít v Evropě spojence svobodného obchodování a spolupráce. I o tom jsem psal v posledním příspěvku. Nevěděl jsem jenom, že potvrzení nenechá na sebe čekat, a přijde tak rychle. Pro doplnění uvádím, že SRN udržuje s ČLR více než 70 dialog-fór. Proto očekávám, že si SRN splní dříve své plány a sny s ČLR, než se v Praze probudí ze zlého snu. Na programu rozvoje spolupráce SRN – ČLR jsou totiž: Pojišťovny, zemědělství, rozvojová spolupráce, vzdělání a sociální sféra.

Když jsem se dnes odpoledne snažil v jednom rozhovoru zjistit, na kolik může být reálné získat několik českých zájemců o spoluúčast v první China International Import Expo v Šanghaji, která se bude konat začátkem listopadu t.r., potvrdily se mé obavy. Pravděpodobně poletím sám do Šanghaje se pobavit s několika málo přáteli. Přesto opakuji: Prezident Zeman, ani premiér Babiš nemohou dělat více, než se snažit otevřít podnikatelům dveře v ČLR. Projdou jimi ke stolu a podpisu jenom ti, kteří si uvědomili, že odbila dvanáctá hodina, že republika jako montovna, s bankami v cizím vlastnictví a primitivní číno-fobií, nedovolující dialog s ČLR, nemá šanci na přežití. Podnikatelům bez znalostí cizí kultury, hodnot a potřeb, zvědavosti, píle a schopnosti risknout, není pomoci. To platí i pro ty, kteří se neúčastní dnes otevřené výstavy INOPROM v Ekaterinburgu. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…