Jan Čermák: Americký trh práce šlape lehce na brzdu

08.04.2013 10:46

Americký trh práce v pátek vyslal důležitý signál, který v podstatě jen potvrdil to, co již po celý týden naznačovala jiná makroekonomická data.

Jan Čermák: Americký trh práce šlape lehce na brzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

 

I americkou ekonomiku nakonec doběhla recese v západní Evropě a utažení fiskální politiky. Březnový přírůstek nových pracovních míst ve výši “pouhých” 88 tisíc je určitě zklamáním a nic na to nemění ani fakt, že míra nezaměstnanosti klesla na nová pětiletá minima (7,6 %). Propad míry nezaměstnanosti se totiž odehrál jen díky tomu, že klesá míra participace, neboli fakticky zásoba práceschopných lidí. Jinak řečeno vinou demografických faktorů, kdy silné poválečné ročníky odcházejí do důchodu, klesá počet lidí, kteří jsou k dispozici na trhu práce.
 
Od trhu práce je nyní třeba přesunout pozornost k dnes začínající kvartální ziskové sezóně, neboť ta může určit ráz dění na akciových trzích a od jejího chování se může odvíjet chování trhů i s jinými aktivy. Zde je třeba říci, že očekávání trhů, pokud jde o růst zisků, se tentokrát drží hodně při zemi, neboť analytici počítají s tím, že zisky firem zastoupených v indexu S&P500 by měly meziročně vzrůst jen o 1,6 %. To je hodnota, která by se měla dát překonat. Na druhou stranu, i když skutečný růst zisků bude vyšší, firmy mohou investory dostatečně znervóznit tím, že se budou strachovat o to, jak se zisky budou vyvíjet v roce 2013.
 
Jinak kromě amerických dat a začínající ziskové sezóny nelze zapomínat i na dění v eurozóně, které bude tentokrát zajímavé kvůli situaci v Portugalsku. Zde ústavní soud zamítl některá restriktivní opatření, čímž naboural úsporný program dohody s Trojkou. Pokud se portugalská vláda chce vyhnout tomu, že bude muset vyjednávat o novém programu, bude muset rychle seškrtat letošní rozpočet o dodatečných 0,8 % HDP. To však nebude tak jednoduché, neboť portugalská ekonomika stále klesá a v zemi panuje 17ti procentní míra nezaměstnanosti.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…