Jan Čermák: Česká meziroční míra inflace klesla k technické nule

12.02.2014 14:36

Kontinuita ve vedení nejdůležitější centrální banky - Fedu - bude po odchodu Bena Bernankeho zachována. Alespoň takto jednoznačně vyznělo včerejší premiérové vystoupení Janet Yellenové, jež bude řídit americkou měnovou politiku v následujících letech. Kontinuita bude zdá se zachována dokonce do té míry, že Yellenová naznačila, že Fed bude pokračovat v nastoupeném kurzu postupné redukce měnové expanze.

Jan Čermák: Česká meziroční míra inflace klesla k technické nule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jinak řečeno Yellenová evidentně nehodlá přeceňovat poslední slabší data z americké ekonomiky, které zdá se spíše přičítá (chladnému) počasí. Americký trh dluhopisů tak může zatím počítat s tím, že Fed i na příštím v březnu zasedání zredukuje nákupy dluhopisů do své bilance o dalších 10 mld. USD. Jestliže Yellenová bude vést politiku kvantitativního uvolňování (nákupy dluhopisů do bilance Fedu), tak naopak nic nenasvědčuje tomu, že by chtěla trh připravit na zvýšení oficiálních úrokových sazeb. Nová šéfka Fedu totiž kongresmanům vysvětlila, že hranice 6,5 % pro míru nezaměstnanosti (možná v únoru dosaženo), které komentáře Fedu zmiňují jakožto úroveň, kde by se americká centrální banka měla zamýšlet nad utažením měnové politiky,nebude fungovat jako automatický spouštěč zvýšení úroků. K tomu, aby se Fed rozhoupal oficiální úrokové sazby zvednout, se bude muset zvýšit míra inflace nad 2,5 %, anebo začnou růst v USA inflační očekávání. K tomu však ještě nějakou dobu (v roce 2014) nedojde. Přesto s tím jak míra nezaměstnanosti poklesne pod 6,5 %, význam toho jak se bude chovat, inflace prudce vzroste.

Inflační data, a to rovněž velmi zajímavá, přinesl dnes ráno Český statistický úřad. Na začátku letošního roku se spotřebitelské ceny meziměsíčně zvýšily jen o 0,1 %. Meziroční inflace cílovaná centrální bankou se propadla na 0,2 %. Meziroční inflace aktuálně klesá výrazně pod cíl ČNB. Ta přitom předpokládala, že inflace dosáhne v prvním kvartále v průměru 0,4 %. Inflace je tedy nižší, avšak nemělo by to zatím znamenat nový zásah centrální banky v podobě dalšího nuceného oslabení koruny, i když inflace zůstane i nadále velmi blízko nule. Zvýšení inflace přinese až druhá polovina roku, avšak i tak se bude obtážně dostávat zpět nad hranici jednoho procenta.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…