Jan Čermák: Devalvace jüanu přinesla Číně rekordní obchodní přebytek. A dovozy padají…

13.10.2015 13:40

Na prahu naplno se rozjíždějící výsledkové sezóny dostaly trhy další informační potravu z Číny v podobě dat ze zahraničního obchodu. Ať už si o čínských statistikách myslíme cokoliv, tak vysílají jasný vzkaz - zatímco dovozy v září dále padaly úctyhodným tempem (v dolarových cenách meziročně o pětinu), tak propad vývozů se začíná stabilizovat. Výsledkem je však enormní přebytek obchodní bilance, který v prvním školním měsíci přesáhl 60 mld. dolarů.

Jan Čermák: Devalvace jüanu přinesla Číně rekordní obchodní přebytek. A dovozy padají…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Připomeňme si, že září bylo zároveň prvním měsícem, kdy se v zahraničním obchodě mohla naplno projevit devalvace, kterou čínští soudruzi jako velké překvapení globálním trhům nachystali. A jak se zdá politika “ožebrač devalvací svého souseda” zabrala okamžitě a to ani čínská centrální banka nemusela svoji měnu znehodnotit tak výrazně jako ČNB korunu.Stačila devalvace o méně než 4 % procenta a přebytek zahraničně-obchodní bilance se ocitl na rekordních hodnotách. Zároveň se tím ex-post částečně vysvětluje i zářijový pomalejší úbytek devizových rezerv čínské centrální banky (dosáhl “jen” 43 miliard dolarů).

Jinak řečeno, zbytek světa by mohl mít radost z toho, že tlak na další devalvaci díky nafukujícímu se čínskému obchodnímu přebytku klesá, avšak toto konstatování v sobě nese pachuť toho, že strukturálnímu přerodu druhé největší ekonomiky, v hospodářství opírajícímu se více o domácí spotřebu, se příliš nedaří. Podíl spotřeby na HDP zůstává nízký a devalvace jüanu jej rozhodně nenavýší. Stále padající čínské dovozy jsou přitom jasnou zprávou o tom, že domácí poptávka rozhodně neroste zdaleka takovým tempem jako v minulosti. To samo o sobě může stačit k tomu, aby řada globálních producentů v čele s těmi z komoditního sektoru přehodnotila svá očekávání pro rok 2016 směrem dolů.

Jan Čermák, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…