Jan Čermák: Inflace v eurozóně, americký HDP a hlavně trh práce nalajnují zkrácený týden

28.04.2014 13:01

Kalendář tomu chtěl, že květnové svátky tentokrát vyšly na čtvrtek, takže se tento pracovní týden v řadě evropských zemí smrskne prakticky na tři dny. Čtvrteční volno se v řadě případů protáhne do pátku, což bude vidět i na evropských trzích. Přitom právě ty by měly být v druhé polovině (pracovního) týdne ve střehu, neboť od středy se mohou začít dít věci.

Jan Čermák:  Inflace v eurozóně, americký HDP a hlavně trh práce nalajnují zkrácený týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

První a zejména pro eurozónu klíčové makroekonomické číslo vyplave na povrch již na pálení čarodějnic - tedy ve středu, kdy bude zveřejněna inflace v eurozóně za duben (již zítra ale trh může naladit německá inflace). Po zveřejnění tohoto čísla se mohou začít odvíjet spekulace na to, zda ECB opravdu spustí expanzivní politiku nazývanou kvantitativní uvolňování à la Fed či Bank of England. Trh očekává, že inflace kvůli posunutým Velikonocům vzroste z 0,5 % na 0,8 % meziročně. Pokud by se však tato očekávání nenaplnila (což nevylučujeme) a inflace se zvýšila jen nepatrně či dokonce stagnovala, bude na masivní nákupy dluhopisů do bilance ECB zaděláno.To by samozřejmě pro trhy aktiv v Evropě byla rajská hudba, přičemž úrokové sazby (hlavně ty dlouhé) by mohly ještě více propadnout. Asi netřeba dodávat, že příslib agresivní měnové expanze ze strany ECB by naopak těžce neslo euro.

S blížícím se Svátkem práce však mohu mít trhy napilno i kvůli americké ekonomice, neboť ve středu je také na pořadu dne výsledek amerického HDP a večer pak i zasedání Fedu. K HDP jen dodejme, že velké nadšení od tohoto čísla nečekejme, neboť tuhá zima zatlačila růst k hodnotě 1 %.

Pokud ovšem inflace v eurozóně vzroste tak jak se očekává, číhá naopak na trhy s dluhopisy na konci týdne nebezpečí v podobě dubnových statistik z amerického trhu práce. Ty podle našeho názoru dopadnou velmi dobře (přírůstek nový pracovních míst na úrovni 230 tisíc), což samozřejmě může úrokové sazby v USA tlačit vzhůru, přičemž zbytek bude muset tento pohyb alespoň z části kopírovat.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…