Jan Čermák: Nevíme co bude, za to však víme co nebude. A to je taky plus

29.10.2013 10:12

Stranicky pestrý povolební parlament a rozkol ve vítězné politické straně dává tušit, že ani v novém volebním období nebude mít Česká republika stabilní vládu.

Jan Čermák: Nevíme co bude, za to však víme co nebude. A to je taky plus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Je přitom otázkou, zdali a kdy vlastně nějaká vláda bude. To je ten pesimistický pohled na výsledky voleb, neboť z nich nedokážeme vyčíst, co se bude dít. Na druhou stranu však víme, co se dít nebude, což je samozřejmě taky dobré vědět. Z volebního výsledku totiž plyne, že jakékoliv změny budou v pozitivním i negativním smyslu blokovány faktickým vítězem voleb - hnutím ANO. Dalo se totiž očekávat, že předčasné volby přinesou některé podstatné změny v hospodářské politice a ty s dost velkou pravděpodobností nenastanou. O co tedy budeme zřejmě ochuzeni?

 Za prvé, zřejmě nedojde k nějakému zásadnímu uvolnění rozpočtové politiky, které by hrozilo v případě jasného vítězství levice. Babišovo hnutí ANO počítá naopak s tím, že rozpočtový deficit zůstane do 3 % HDP a postupně jej bude chtít vyrovnat.Za druhé, nedojde na zrušení či zásadní redukci druhého pilíře penzijní reformy. Naopak v pozitivním smyslu slova hrozí, že by mohla pragmatická koalice ANO a pravicové strany prosadit jeho rozšíření.

 Za třetí, možná dojde na úpravy výpočtů vyměřovacích základů pro daně z příjmů, ale zřejmě neprojde žádné navýšení sazeb daní z příjmů a to jak právnických, tak fyzických osob.

 Za čtvrté, ani v tomto volebním období nedojde na otázku eura. Jednak zde nebude silná vláda, která by se odvážila euroskeptické veřejnosti toto téma prodat, a jednak to nemají kandidáti na vládní koalici v programu.

 Sečteno a podtrženo: o budoucí vládě toho tři dny po volbách sice mnoho netušíme, ale z výše uvedeného plyne, že volební výsledek fakticky zakonzervuje současné nastavení hospodářské politiky v některých klíčových bodech. A toto poznání samo o sobě může řadě investorů a firem podnikajících v ČR stačit.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…