Jan Čermák: Prezident ECB před konce svého mandátu lehce ztrácí nervy

12.09.2011 7:35

Čtvrteční propad kurzu eurodolaru jakoby odrážel rozpoložení, v jakém se nacházeli centrální bankéři reprezentující obě zainteresované měny.

Jan Čermák: Prezident ECB před konce svého mandátu lehce ztrácí nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Zatímco šéf Fedu Bernanke při prezentaci ekonomického výhledu USA rozdával vtipné bonmoty, přičemž dohromady neřekl nic nového, pak prezident ECB se po výkladu chmurných vyhlídek eurozóny nechal nebývale vytočit jedním "nediplomatickým" dotazem od německého novináře.

Otázka, která v říjnu končícího šéfa ECB zvedla ze židle zněla asi v tom duchu, že ve světle toho co centrální banka činí (nakupuje dluhopisy PIIGS) v Německu sílí hlasy volající po tom, aby země zavedla zpátky německou marku. Na odpovědi prezidenta Tricheta přitom nebyl zajímavý obsah, ale forma jakou jí podal. Prezident ECB, zjevně vyvedený z míry, nebývale zvýšeným a rozrušeným hlasem tlačil do přítomných novinářů své přesvědčení o kredibilitě ECB. Nicméně to, že zcela vypadl ze své role precizně a chladně vyjadřujícího se bankéře, svědčí o tom, že nervozita i v ECB stoupá.

Každopádně Bernanke i Trichet si dnes večer budou moci vyměnit své zkušenosti a názory, neboť by mělo proběhnout zasedání hlavních představitelů zemí G7. Očekávání od závěrů z této schůzky nejsou velká, byť je včera lehce přiživil americký ministr Geithner, který v otevřeném dopise ve Financial Times zdůraznil, že by hlavní centrální banka měla ponechat svoje politiky uvolněné, přičemž vyzval americké zákonodárce, aby podpořili další fiskální stimul. Obojí možná splní, avšak pochybujeme, že zrovna schůzka G7 iniciuje nějakou koordinovanou akci. To si lze spíše více slibovat od schůzky zemí G20, která se bude konat na konci září ve Washingtonu. Kdo by rád viděl tiskovku prezidenta ECB může tak učinit zde: http://www.ecb.int/press/tvservices/webcast/html/webcast_110908.en.html

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…