Jan Čermák: Začíná týden zúčtování s iluzemi o americkém růstu

01.06.2015 13:35

Výkon americké ekonomiky v prvním čtvrtletí (po páteční revizi -0,7 %) byl pro mnohé velkým překvapením, avšak většinově zde byla tendence tento výkon neoznačovat jako tragédii. Byly zde přeci jednorázové faktory jako stávka v přístavech či nepříznivé počasí, které se ve druhém čtvrtletí nebudou opakovat a tak se předpokládalo, že propad HDP bude vyhlazen či ještě lépe následně kompenzován vyšším růstem.

Jan Čermák: Začíná týden zúčtování s iluzemi o americkém růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nadcházející týden bude do značné míry o tom, zda se mýty a iluze o americkém růstu potvrdí či vyvrátí. Na pořadu jsou totiž důležité makroekonomické reporty, které nám umožní zásadním způsobem zpřesnit odhad, jakým tempem roste americké hospodářství v tomto kvartále. Budou to přitom nejenom páteční statistiky z trhu práce či indexy podnikatelských nálad (jako třeba ISM dnes odpoledne), ale pro HDP budou velmi důležité indikátory, jako jsou osobní výdaje, stavebnictví, či údaje o zahraničním obchodě.Aby bylo možné kvantifikovat, jakým tempem na základě dostupných dat roste americká ekonomika právě teď, zkonstruovali jsme za tímto účelem i novou analytickou hračku, jejíž popularita ve světě roste. Jde o tzv. nowcasting neboli o předpovídání současných dat.

Podrobněji se tomuto tématu bude věnovat vysvětlující Flash uveřejněná v průběhu tohoto týdne, avšak již nyní můžeme prozradit to podstatné - dosud nám “nowcast” růstu amerického HDP pro druhý kvartál ukazoval hodnotu 2,4 %. Tedy nic moc na to, že v prvním čtvrtletí jsme měli propad. Nepříjemné však bude, pokud budeme muset náš nowcast dnes večer revidovat směrem dolů. Aneb dozvíte se zítra…

Jan Čermák, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…