Jan Fiala: Ukrajina první východoevropskou zemí s registrovaným partnerstvím?

08.11.2017 21:13

Je Ukrajina připravená na registrované partnerství homosexuálních párů? Podle statistik rozhodně není. V nejaktuálnějším průzkumu veřejného mínění z května 2017 by pouze 9 % Ukrajinců podpořilo legalizaci manželství homosexuálních párů.

Jan Fiala: Ukrajina první východoevropskou zemí s registrovaným partnerstvím?
Foto: pixabay.com
Popisek: registrované partnerství, ilustrační foto

Je Ukrajina připravená na registrované partnerství homosexuálních párů? Podle statistik rozhodně není. V nejaktuálnějším průzkumu veřejného mínění z května 2017 by pouze 9 % Ukrajinců podpořilo legalizaci manželství homosexuálních párů. [1] 

I přes výše uvedené přijala 23. listopadu 2015 ukrajinská vláda akční plán implementace Národní strategie lidských práv, jehož nedílnou součástí je příslib předložit ještě koncem roku 2017 Verchovné radě návrh zákona o registrovaném partnerství pro homosexuální i heterosexuální páry. Komplementace celého plánu je naplánována na rok 2020.[2]

Ukrajina má na rozdíl od sousedního Ruska a Běloruska velmi specifický vztah k LGBT komunitě. Ač se jedná vesměs o stejně homofobní zemi s vysokou mírou předsudků podporovaných Pravoslavnou církví, tak po Euromajdanu v r. 2014 se začínají objevovat snahy o přívětivější přístup, a to zejména ze strany některých politiků.

Proč najednou začínají ukrajinští politici jednat v přímém rozporu s míněním svých voličů? Odpověď je prostá! Snahy o větší integraci do evropských struktur a vymanění se z ruského vlivu. Jedním z prvotních kroků směrem ke zlepšení životní úrovně LGBT Ukrajinců bylo přijetí rozsáhlé anti-diskriminační legislativy v r. 2015.

Jak se ukrajinská společnost postaví k registrovanému partnerství?

Akceptace existence LGBT menšiny a určitá míra tolerance je něčím, čeho by se na Ukrajině dalo v dlouhodobém časovém úseku dosáhnout za pomocí osvěty, větší viditelnosti a také faktu, že právě ekonomicky vyspělejší země vykazují zpravidla zároveň větší míru respektu práv LGBT komunity, včetně právního uznání jejich svazků a rodičovství.  Ekonomicky zbědovaná Ukrajina zužovaná válkou na východě by tak mohla snadno nabýt dojmu, že neoddělitelnou součástí prosperujícího státu je i větší důraz na lidská práva menšin, a tím pádem se stát otevřenější.

Není však registrované partnerství na Ukrajince trochu moc? Samozřejmě, že je. Nicméně toto nelze brát jako protiargument jeho přijímání. Proč? Protože léčba je drsná, ale pro pacientovo přežití nezbytná.

Přijetím registrovaného partnerství na Ukrajině by došlo k ohromné a radikální změně kulturního rázu východoevropského regionu, což by mohlo přispět k revoluční změně vnímání LGBT komunity nejen tam, ale i v sousedním Rusku. Rusové by mohli přijít na to, že Ukrajinu nepostihla žádná „pohroma“, a třeba by se postupem času začalo zlepšovat jejich vnímání LGBT komunity, k čemuž by samozřejmě došlo až v řádu desetiletí.

Registrované partnerství na Ukrajině by dále mohlo přispět jeho přijetí i v dalších sociálně konzervativních evropských zemích, včetně Polska, Slovenska, Bulharska či Rumunska.

Protože Ukrajina vykazuje vysokou míru homofobie, existuje jedna z lepších cest,jak dosáhnout registrovaného partnerství pro páry stejného pohlaví, a to přes Evropský soud pro lidská práva.

Pokud by byl přijat zákon o registrovaném partnerství pouze pro heterosexuály, pak by ukrajinským LGBT aktivistům stačilo zažalovat Ukrajinu ve Štrasburku, který už předtím potvrdil, že výlučnost registrovaného partnerství jako svazku muže a ženy je v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Ukrajinští zákonodárci by tak museli registrované partnerství zpřístupnit i párům stejného pohlaví.

Je navýsost jasné, že Ukrajinu ještě čeká hodně práce, a to nejen na poli LGBT práv, ale i dalších a podstatně důležitějších, tak jim jenom držme palce.

[1] http://www.pewforum.org/2017/05/10/religious-belief-and-national-belonging-in-central-and-eastern-europe/
[2] http://en.reporter-ua.ru/the-cabinet-plans-to-legalize-same-sex-unions-and-hiv-positive-can-be-allowed-to-adopt-children.html

Jan Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …