Jan Fingerland: Džihádistická tykev aneb Jak silný je Islámský stát

13.09.2014 21:33

Islámský stát je třikrát větší, než se zatím zdálo. Tvrdí to nejnovější zpráva CIA, která byla publikována krátce poté, co Barack Obama ohlásil, že hodlá aktivně bojovat proti sunnitským extremistům.

Jan Fingerland: Džihádistická tykev aneb Jak silný je Islámský stát
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Zpráva se netýká rozlohy území, které ovládá, ale početnosti jeho bojovníků. V Iráku a Sýrii prý bojuje v řadách Islámského státu možná více než třicet tisíc mužů a žen. Dřívější odhady CIA hovořily o deseti tisících členech.

Jak je množné, že se tak zásadně změnily údaje o bojových řadách Islámského státu? Jednak je to údajně tím, že tajné služby získaly v létě mnoho nových dat. A za druhé se islamistům díky jejich úspěšnému tažení do nitra Iráku podařilo získat mnoho nových bojovníků, kteří jsou motivováni obdivem k nové sebevědomé síle.

Jak silný tedy Islámský stát je? Dá se říci, že zatím byl na vzestupné tendenci a sílil. Obsazení rozsáhlých území v Iráku a už dřívější ovládnutí teritorií ve východní Sýrii mimo jiné poskytlo Iráckému státu možnost fungovat jako stát. Získal značné finanční zdroje, které jsou nezávislé na vnějších příspěvcích. Islámský stát vyváží ropu a vybírá daně a další poplatky. Také může odvádět muže ze sunnitských rodin do boje, což se pravděpodobně v nějaké formě už děje.

Je ovšem třicet tisíc bojovníků opravdu dostatečné množství na ovládání tak rozsáhlého území? Zaprvé jde o území rozsáhlé, ale v případě severní Mezopotámie jde hlavně o ovládnutí měst podél Eufratu a Tigridu, některých silnic, přístavů, vodních nádrží a ropných vrtů. I to však možná může dlouhodobě Islámský stát vyčerpávat. Zatím byli „manažeři“ Islámského státu velmi efektivní.

Na druhou stranu, například jen sama irácká armáda má statisíce příslušníků. Ovšem jen část z nich jsou muži, kteří jsou vycvičeni k přímému nasazení v boji. Od svých soupeřů z Islámského státu se samozřejmě také liší tím, jak jsou odhodlaní a motivovaní. V tomto smyslu jeden příslušník Islámského státu vydá za desítky řadových iráckých vojáků.

Islámský stát však není jedinou efektivní silou v oblasti. Velmi podobné údaje o počtu bojeschopných a dobře motivovaných mužích však se týkají i kurdských jednotek v severním Iráku, které se opakovaně dostávají do přímého kontaktu s Islámským státem. Kurdské jednotky jsou považovány za vůbec největšího soupeře sunnitských extremistů, ale také musí hájit rozsáhlé území a navíc byly dosud připraveny na boj v horách, a nikoli rozsáhlá střetnutí v poušti za pomocí těžké techniky.

Až desítky tisíc dobře vycvičených mužů jsou schopni nasadit třeba i vůdcové Hizballáhu, libanonského šíitského hnutí, které by v případě rozšíření bojů do Libanonu byly předním soupeřem sunnitského Islámského státu. Takový vývoj nelze vůbec vyloučit a celý konflikt by tím získal zcela jiné rozměry. Pokud tedy budeme srovnávat Islámský stát s tímto hnutím, nemusí být nový vládce syrsko-iráckého pomezí tak silný, jak se zdá. Je tedy třeba i zvýšené odhady početnosti bojových řad Islámského státu hodnotit v kontextu.

Islámský stát však nepochybně je velmi schopnou silou, přičemž zdroje jeho síly nejsou zcela odhaleny. Je pravděpodobné, že zatím neodkryl všechny své karty. Spekulace o tom, že některé státy se podílely na jeho vzniku, vyzbrojení a vycvičení, nelze odložit jako jednu z mnoha konspiračních teorií, kterými se Blízký východ hemží.

Je také možné, že Islámský stát nakonec podlehne tomu, co mu na začátku dalo sílu – totiž že se rozpadne koalice islamistů, dobrodruhů, některých arabských kmenů a bývalých Saddámových důstojníků. Jejich zájmy se totiž v určitý okamžik rozejdou, tak jako se dočasně sešly. Tento okamžik může být blízko. Proto jeden analytik přirovnal Islámský stát k tykvi. Může vyrůst přes noc, ale po dalším dni z ní nic nebude. Pak se může ukázat, že třeba taková Al-Káida je mnohem trvalejší rostlinou.

Totéž se však dá říci i o druhé straně. Obamova strategie, kterou ohlásil v noci na čtvrtek, závisí na spolupráci mnoha regionálních spojenců. Američané chtějí jen bombardovat, cvičit a radit, nikoli obsazovat území. To musejí dělat jiní.

Ministru zahraničí Kerrymu se z arabských zemí podařilo vymámit jen příslib spolupráce, ale ne závazný plán na společnou akci. Irácká vláda teprve má přijít se svými vstřícnými kroky vůči tamním sunnitům. Turecko, zcela klíčová země a člen NATO, dokonce ani nepodepsalo společnou deklaraci a odmítá poskytnout svá letiště pro bombardování islamistů.

Nejasná je spolupráce s Íránem, Západ se také nechce zaplést se syrským režimem. Vesměs jde o země zásadně ohrožené Islámským státem, ale ani současný děs z šíření nového typu džihádismu nepřekryl jejich velmi odlišné zájmy.

Ty se pak projeví ještě mnohem více, až bude Islámský stát poražen. Nezmizí ani syrská občanská válka, soupeření Saúdů a Íránců nebo přítomnost jiných islamistických skupin podporovaných i ze států, které dnes volají po boji s Islámským státem.

Až bude území na hranici Sýrie a Iráku osvobozeno od Islámského státu, pak se teprve ukáže, že nejtěžší je vyhrát mír. Uchazečů o pozici vítěze bude mnohem více než současných uchazečů o boj proti islamistům.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty