Jan Fingerland: Jeruzalém vře

05.07.2014 10:35

Na pátek připadaly nejen první páteční modlitby letošního ramadánu, ale také předání těla sedmnáctiletého Mohameda Abú Chdaira jeho rodině. Tedy toho mladíka, kterého kdosi ve středu unesl z východního Jeruzaléma, zabil a jeho tělo pohodil v západní, izraelské části města.

Jan Fingerland: Jeruzalém vře
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Únosci měli být dva muži, kteří Mohameda přesvědčili, aby s nimi nastoupil do vozu, který řídil třetí pachatel. Rodiče ihned upozornili policii, která začala sledovat dráhu, kterou se pohyboval jeho mobil, ale našla ho až mrtvého.  

Tento čin nelze odmyslet od kontextu, v němž se odehrál. Totiž středeční objevení těl tří izraelských mladíků, které pro změnu jiní neznámí pachatelé unesli již 12. června a pravděpodobně brzy poté zastřelili.  

Únos a vražda Mohameda Abú Chdaira tedy působí jako pomsta ze strany židovských radikálů. Je to také jedna z hlavních vyšetřovacích verzí izraelské policie, i když se spekuluje i o jiných možnostech.  

Nic přesného o motivech a pachatelích však zatím není známo, ale dopad na situaci je bez ohledu na to drtivý. Pohřeb mladého Palestince se odehrál za účasti tisíců jeho krajanů, tělo bylo zabaleno do palestinské vlajky a neseno východním Jeruzalémem. Asi málo kdo z účastníků by byl ochoten nahlas zapochybovat, že Mohameda zabil někdo jiný než izraelští nacionalisté.  

Arabskou veřejnost pravděpodobně nebude možné přesvědčit o opaku, i kdyby se objevily nové informace. Na věci také nic nezměnila skutečnost, že vraždu Mohameda Abú Chdaira izraelský premiér Netanjahu označil za „odpornou“ a že k pitvě byl přizván i palestinský lékař.   

V západní, izraelské části Jeruzaléma se odehrála také demonstrace proti jakémukoli násilí vůči Arabům, ale také shromáždění židovských nacionalistů – na tom se ovšem zatýkalo. Kybernetická jednotka izraelské policie rovněž zahájila operaci proti podněcování k násilí na internetu, ať už z té nebo oné strany.  

Do skládanky událostí a faktorů, které ovlivňují atmosféru, patří i to, že právě začíná ramadán. Navíc už více než rok či dva se spekuluje o tom, že palestinská území směřují ke třetí intifádě. Té se snažil zabránit i palestinský prezident Mahmúd Abbás, který se domnívá, že minulé palestinské povstání z roku 2000 bylo neúspěšné a že přišlo jeho národ příliš draho. Palestinská veřejnost však je frustrována tím, že se v jednání mezi Izraelci a Palestinci nic neděje a že jejich politická ani ekonomická situace se nelepší.  

Vypuknutí nějaké další intifády tedy nelze vyloučit, protože se zdá, že Abbás i jeho generace ve vedení Fatahu už nemají příliš velkou důvěru u mladší části palestinské veřejnosti. Podle průzkumů veřejného mínění mladí Palestinci už ani nevěří na princip vzniku dvou států a jediným řešením je tedy vítězství v nějaké přímé konfrontaci. Smrt mladíka může být tedy nahodilou rozbuškou nekontrolovatelných událostí, podobně jako první intifádu rozpoutala automobilová havárie.  

Prozatím však se nejen palestinská vláda, ale i izraelská policie snaží udržet věci pod kontrolou, na páteční modlitby na Chrámové hoře například nebyli vpuštěni muži mladší padesáti let a po Jeruzalémě jsou rozmístěny stovky policistů, kteří se na několika místech dostali do potyček s palestinskými mladíky.  

Více méně bez přímé souvislosti s tragickou smrtí mladého Mohameda se jiná výbušná situace odvíjela na hranici mezi Izraelem a Gazou. Hnutí Hamás od středy ostřelovalo raketami a granáty jih Izraele, na což izraelská armáda odpovídala odvetnou palbou na cíle uvnitř Gazy.  

Hnutí Hamás brzy vyslalo signál, že si přeje ukončení násilností. Je to logické. Poté, co Hamás musel opustit Sýrii a poté také ztratil i podporu egyptské vlády, jeho možnosti jsou velmi omezené. Izraelci navíc naznačili, že jsou připraveni provést masivnější akci přímo v Gaze.  

Té by se ve skutečnosti Jeruzalém raději vyhnul, protože by ho stála příliš mnoho na mezinárodní scéně, ale Hamás by se jí vyhnul ještě radši. Toto hnutí je natolik oslabeno, že by z rozsáhlejší konfrontace nemohlo těžit ani symbolicky.  

Izraelská vláda se nicméně domnívá, že za červnovým únosem tří mladíků jsou členové Hamásu a chce toto hnutí potrestat. Také má zájem na tom Hamás co nejvíce poškodit a znemožnit mu zachycení na Západním břehu. To by uvítal prezident Abbás, jehož Fatáh ztrácí podporu a také jeho případná expanze Hamásu ohrožuje.  

Jaksi v tichosti to také asi znamená konec pokusu Fatáhu vytvořit s Hamásem společnou vládu technokratů, ke které obě hnutí utekla jako k alternativně k dohodě Fatáhu s Izraelem a zesílení izolace Hamásu ze strany důležitých sil. V současné třaskavé atmosféře se však situace může vydat jakýmkoli směrem.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …